Korte dagen, lange nachten, meer depressies op werk
maandag 28 oktober 2019
Het is weer zover: wintertijd. De klokken zijn een uur vroeger gezet. De dagen worden korter, de nachten langer. Is in het donker naar het werk vertrekken en pas in de volgende duisternis weer thuiskomen wel goed voor ons?
Het wordt donker, dus zitten we steeds minder in ons vel. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont namelijk dat er in de herfst en winter meer werk wordt verzuimd dan in de lente en zomer. Dit komt deels door fysieke kwaaltjes (griep, verkoudheid), maar ook door onze biologische klok.
Winterdepressie
Het menselijk lichaam kan niet goed tegen opstaan in het donker, werken in kunstlicht en thuis terugkeren in het donker, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Mariëlle Aarts, een onderzoeker naar Licht en de Gebouwde Omgeving, legt het uit.
“We weten dat licht, en met name het blauwe gedeelte ervan, het ‘donkertehormoon’ melatonine onderdrukt. Neerslachtigheid en vermoeidheid komen zodoende veel voor als het buiten donker is.”
Daglicht
Een winterdepressie ligt dus op de loer. Hoe voorkom je dit? Aarts noemt farmaceutische middelen en lichttherapie als mogelijke oplossingen, maar Jolanda Spiering van lichtadviesbureau Natuurlicht pakt liever de oorzaak van het probleem aan: het gebrek aan licht op kantoor.
“In het noorden zijn de dagen zo extreem kort dat een daglichtlamp heel normaal is. In het zuiden van Europa ook, omdat ze niet vanuit de volle zon in een donker hok willen stappen. Maar in Nederland zijn deze lampen alleen in bepaalde sectoren de normaalste zaak van de wereld.”
Moderne kantoren hebben vaak al dan niet getint dubbel glas en lampen die niet sterk genoeg zijn om ons lichaam te ontwaken. “Dus je komt in het donker aan en voelt je de hele dag moe,” vervolgt Spiering. “Je wordt nooit goed wakker. Die lamlendige cirkel kun je alleen doorbreken met daglicht of daglichtlampen.”