Liegen op je cv hartstikke verboden
donderdag 24 oktober 2019
Gezocht: net afgestudeerd mét tien jaar werkervaring. De kwalificatie-eisen voor een vacature zijn soms onrealistisch — zó onrealistisch dat je de neiging krijgt een paar jaartjes ervaring op je cv erbij te liegen. Maar liegen op je cv, mag dat wel?
De wet (artikel 225) luidt als volgt: “Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.”
Een diploma verzinnen, vervalsen en gebruiken kan je dus een celstraf van zes jaar opleveren. Kleine leugentjes zijn ook strafbaar in arbeidsrecht en vormen voor een werkgever genoeg reden om jou op staande voet te ontslaan.
Leugenaar
Karina Ahles van Een Streepje Voor, een bedrijf in cv-verificatie, geeft toe dat de meeste leugens niet zo schokkend zijn. Denk aan datums die op elkaar worden aangesloten zodat een gat niet opvalt of verantwoordelijkheden die worden verfraaid. Maar een leugen blijft een leugen, en elke leugen is volgens haar kwalijk — hoe klein dan ook.
“Het laat zien dat je onder bepaalde druk bereid bent leugens te vertellen. Een potentiële leugenaar zou je als werkgever niet moeten aannemen.”
Onnodig
Liegen is bovendien totaal overbodig, zegt loopbaancoach en sollicitatie-expert Aaltje Vincent. “Mensen onderschatten stelselmatig hun eigen kunnen. Ze voeren jarenlang taken uit die ze als vanzelfsprekend ervaren en zetten dat niet op hun cv. Het is niet nodig om te liegen, omdat je jezelf al onderschat.”