Relatie op de werkvloer: mag dat?
dinsdag 5 november 2019
Groot nieuws in de Verenigde Staten: Steve Easterbrook, topman van McDonald’s, heeft gedwongen moeten opstappen wegens een relatie met een collega. Hoe zit dat in Nederland? Kan je hier voor een relatie met een werknemer je baan verliezen?
Bij McDonald’s zijn liefdesrelaties tussen leidinggevenden en werknemers streng verboden — dat staat in de gedragscode van de hamburgerketen. In Nederland is deze gedragscode niet aan de orde.
Privacy
Een dergelijk ontslag zou in Nederland dan ook niet kunnen, zegt advocaat Hian Li Ko tegenover de NOS. “Wij vinden dat zo’n gedragscode te veel inbreuk maakt op de privacy van een werknemer. Een werknemer heeft recht op privacy en een persoonlijke levenssfeer. Wat hij buiten werk om doet, daar heeft zijn werkgever in beginsel geen moer mee te maken.”
Verstoord
Het kan echter voorkomen dat een relatie invloed heeft op de werkvloer. Ontstaan er binnen die relatie problemen, dan wordt fatsoenlijke samenwerking lastig en kan de sfeer op de werkvloer negatief worden beïnvloed. Een werkgever kan dan bij rechter als ontslaggrond aanvoeren dat de relatie op het werk leidt tot een verstoorde arbeidsrelatie. De rechter kan daarin meegaan, maar hij of zij zal eerst kijken of bijvoorbeeld het overplaatsen van een van de betrokkenen naar een andere functie of afdeling uitkomst biedt.
Verstandig
Het aan de baas melden van een relatie met een andere werknemer is overigens niet verplicht. Is er sprake van tegenstrijdige belangen of kan de relatie de onderneming schaden, dan is het volgens Ko verstandig om het tóch te melden. “Als jij donders goed aanvoelt dat het gevoelig ligt of de werkzaamheden van de onderneming raakt, dan zou je het als goede werknemer moeten melden.”