Minder werkdruk. Er gaat geen protestmanifestatie voorbij zonder dat dit door duizenden boze leraren of verplegers wordt gescandeerd. En ook agenten dreigen met acties als er niet snel iets gebeurt aan de onderbezetting waardoor ze zich nu ‘over de kop werken’.
De overheidsdienaren zijn niet de enigen die schreeuwen om meer collega’s. In september nog publiceerde uitkeringsinstantie UWV een enorme waslijst met beroepen waar een personeelstekort is. Metselaars, machine-installateurs, beveiligers, hoveniers, horecapersoneel — het tekort is overal.
Lastig
„Sterker nog, de krapte valt bij de overheid relatief nog mee”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „Bij de overheid zijn er 25 vacatures op elke 1000 werknemers. Gemiddeld ligt dat getal in Nederland op 33. Al die extra mensen die ze erbij willen in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs, zullen dus niet zo snel uit andere sectoren komen. Overal wordt nu aan mensen getrokken.”
Van Mulligen heeft geen vrolijke boodschap. Het wordt volgens hem heel lastig die zo vurig gewenste extra collega’s te vinden. Er staan nog wel zo’n 900 duizend mensen aan de kant die kunnen worden ingezet. Ze hebben nu een uitkering of zitten thuis als bijvoorbeeld huisvrouw. „Maar vaak hebben ze niet de goede opleiding of hebben ze al zó lang niet meer gewerkt, dat ze niet makkelijk inzetbaar zijn.”
Lees het volledige artikel bij De Limburger.