Dit doen oliebollenbakkers de rest van het jaar
maandag 30 december 2019
Het nieuwe jaar nadert, dus vergrijpen we ons traditioneel aan de oliebollen en bezorgen we de oliebollenbakkers overuren. Maar wat doen deze bakkers de rest van het jaar?
Botsauto’s in de zomer en lente, oliebollen in de winter. Dat is volgens Stef Rouleaux het ritme van een échte oliebollenbakker zoals hij. Om die twee goed te combineren, moet je volgens hem uit een kermisfamilie komen.
“Een buitenstaander redt het niet op de kermis. Dat is net zoiets als een Nederlander die shoarma gaat maken of een Chinees restaurant begint. Dat wordt nooit echt goed. Het moet er met de paplepel ingegoten zijn.”
Nostalgie
Kermisexploitanten kunnen niet langer rondkomen van de inkomsten van de kermis, dus bakken zij massaal oliebollen in de winter. “Zo’n oliebollenkraam is bekend, doet denken aan de kermis en geeft mensen een gevoel van traditie en nostalgie,” zegt een van de exploitanten tegenover Nu.nl. “Ik denk dat tachtig procent van de kermismensen in december oliebollen erbij doet.”