Gevolgen slaaptekort op werk zwaar onderschat
donderdag 19 december 2019
Een slaaptekort wordt gruwelijk onderschat, terwijl het voor de persoon zelf enorme gevolgen heeft. Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie bovendien 12 miljard euro per jaar. Bij wie ligt nu de verantwoordelijkheid voor een goede nachtrust: bij de werkgever of bij het personeel zelf?
Weinig energie, weinig concentratie, minder grip op je emoties en een verminderd probleemoplossend vermogen. Te weinig slaap heeft een directe impact op ons werkend vermogen. De mens brengt al een derde van zijn of haar leven slapend door, maar vaak is dat nog altijd niet genoeg.
Slaap heeft op twee gebieden effect op je gedrag: op je emoties en op je werkethos. “Dat merk je gelijk aan je aandachtsspanne,” legt Els van der Helm uit. Zij was jarenlang onderzoeker en nu eigenaar van de startup Shleep. “Het wordt lastiger om je te concentreren. Daarnaast heb je meer moeite om aan iemands stem of gezichtsuitdrukking te merken hoe hij of zij op iets reageert. Je eigen emoties heb je ook minder goed in de hand. Je mist de rem hierop en krijgt een korter lontje.”
Dronken
Amerikaans onderzoek van Harvard uit 2014 toont dat iemand die dronken is beter presteert dan iemand die een hele nacht niet geslapen heeft. Toch wordt er op het werk nog maar zelden aandacht aan slapeloosheid besteed — dit terwijl slaapproblemen de Nederlandse economie zo’n 12 miljard euro per jaar kost.
Die aandacht hoeft voor velen ook niet. Bijna driekwart van de ondervraagden geeft namelijk in een Arboned-onderzoek aan slaap een privégelegenheid te vinden. Van der Helm denkt daar heel anders over. “Bedrijven kunnen medewerkers helpen hun werk- en slaapritme beter op elkaar af te stemmen. Maak duidelijke afspraken over wat er van medewerkers wordt verwacht omtrent het ’s avonds beantwoorden van mail. Op die manier geef je ze veel rust.”