Jezelf zijn op het werk niet voor iedereen een feest
maandag 9 december 2019
Blijf dicht bij jezelf, luidt het grote devies van psychologen en sociologen. Je bent dan gelukkiger en voelt je meer geaccepteerd. Maar kan je op het werk volledig jezelf zijn? En wat zijn hier de gevaren van?
Werk behoort niet meer toe aan het collectief, maar aan het individu, constateert psycholoog Steven Pont. “Je begon vroeger op je negentiende bij de PTT en vertrok op je 65ste met een gouden pen en een praatje van de directeur. Jij was loyaal aan de werkgever en je werkgever aan jou.”
Maar dat beeld is sinds de jaren zestig geleidelijk veranderd. “Ineens ging het niet meer om het salaris, maar om persoonlijke groei.”
Tinder
Japie Stoppelenburg, schrijver van millennialhandboek You’re A Legend and Everyone Else Sucks, ziet dat de werkvloer steeds meer is aangepast aan de mensen die er werken. “Jonge mensen denken minder na over wat ze aandoen en wat passend is qua gedrag. We praten bijvoorbeeld op werk over Tinder en schelden er vaker.”
Een positieve ontwikkeling, vindt de auteur. Maar er is wel een grens. “Als jij je werk niet meer doet, dan houdt het op. Je wordt tenslotte aangenomen om bepaalde taken te verrichten.”
Ego
De ontwikkeling om meer jezelf te zijn, heeft echter een negatief gevolg voor de werkvloer: de intrede van ego’s. De Pont: “Mensen kijken nu eerst wat er voor hén te halen valt in plaats van na te denken over het grotere geheel. Dat is veel moeilijker aan te sturen.”