Klachten over je stage? Meld het!
dinsdag 10 december 2019
Stagiairs zijn voor bedrijven goedkoop, willen geen studievertraging oplopen en willen dan ook graag werken. Dat maakt hen een te makkelijke prooi, vindt de FNV. Stagemisbruik ligt op de loer. De vakbond grijpt daarom in — met succes.
Het ministerie van Sociale Zaken concludeert dat er een “dunne grens bestaat tussen een echte stage en regulier werk”. Ruim de helft van de stagiairs (55 procent) zegt dat de focus niet op leren, maar op werken ligt. Zo’n 51 procent denkt daarnaast een werkplek te hebben die normaal gesproken door een betaalde werknemer wordt bezet.
Zulke klachten over stages komen meestal terecht bij de school. Die besluit, afhankelijk van de klacht, om de samenwerking met het betreffende bedrijf stop te zetten. Maar dat is geen echte oplossing, vindt de FNV. De vakbond is daarom op 3 november gestart met een meldpunt.
Overtallig
Leerlingen, stagiairs en medewerkers in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen via het meldpunt een klacht indienen. De klachten variëren van het krijgen van geen tot weinig begeleiding tot het verrichten van handelingen waartoe de stagiair nog niet bevoegd is.
“Het mag niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet,” zegt FNV-zorgbestuurder Cor de Beurs tegenover Nu.nl. “Zij moeten boventallig staan, omdat zij het vak nog moeten leren.”
Wil jij een stageklacht indienen? Klik dan hier.