Ideale werkweek heeft maar acht uur
woensdag 17 juli 2019
Acht uur. Meer hoef je niet te werken om je gewenste structuur en mentale gesteldheid te bereiken, het gevoel dat je goed bezig bent en ergens bijhoort. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge.
Het hebben van betaald werk verbetert de geestelijke gesteldheid. Het zorgt voor sociale status en een gevoel van identiteit. De universiteit van Cambridge deed een grootschalig onderzoek onder 71.000 mensen om te zien hoeveel tijd zij met werk bezig waren om die gewenste effecten te bereiken.
Het antwoord is dus verrassend laag, erkent onderzoeker Brendan Burchell in een interview met Nu.nl. "Dit hadden we niet verwacht. Natuurlijk zijn er workaholics of 65-plussers die nog plezier halen uit veel werken, maar op de lange temijn schaadt dit hun geestelijke gezondheid. Zij krijgen een burn-out, raken vermoeid en hebben weinig tijd voor hun partner, kinderen en vrienden. Dat maakt hen op den duur ongelukkiger."
Acht uur in de week is echter niet voor iedereen financieel haalbaar. Toch denkt Burchell dat dit toekomst is. "De robotisering neemt naar verwachting toe. De mogelijkheid om iedereen veertig uur te laten werken voor een goed salaris zal verdwijnen. We moeten kijken naar oplossingen, bijvoorbeeld een hoger minimumloon of het basisinkomen. Ik ben zeer optimistisch dat we dit binnen vijftien à twintig jaar in Europa gaan zien."