Horeca snakt naar personeel
woensdag 28 augustus 2019
Het werknemerstekort in de horeca is historisch hoog. De branche staat daardoor onder druk. Koninklijke Horeca Nederland luidt de noodklok.
Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek toont dat het aantal bedrijven in de horeca in de afgelopen jaren sterk is gegroeid: van 44.900 in 2010 naar 58.810 in 2018. Inmiddels ligt het aantal bedrijven op 60.000.
Druk
Een toename in het aantal horecabedrijven vraagt om een toename in het personeel. Die toename is er, maar lang niet genoeg. Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, trekt aan de bel.
"Er zijn zo’n 350.000 mensen in de horeca werkzaam, maar we hebben er eigenlijk 400.000 nodig. We verwachten bovendien dat onze branche in vijf jaar doorgroeit naar 450.000 werknemers. Dat is op zich heel positief, maar we staan nu echt behoorlijk onder druk."
Concurrentie
De horeca concurreert met meerdere andere branches in de strijd om talent. Willemsen wil het huidige personeel in de horeca dan ook zo lang mogelijk in de sector houden – bijvoorbeeld door het aanbieden van een goede opleiding en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
"We geven bijvoorbeeld in onze adviezen aan dat de CAO een minimum is en dat je goed voor je mensen moet zorgen. Geef ze genoeg vrij en zorg voor goede doorgroeimogelijkheden."
Wil jij werken in de horeca? Bekijk onze vacatures hier.