Privéstress eist op werk steeds grotere tol
woensdag 14 augustus 2019
Werk en privé gescheiden houden is moeilijk. Vaak zelfs onvermijdbaar. Toch wordt privéstress te weinig op de werkvloer besproken. Het gevolg: steeds meer ziekteverzuim.
Een echtscheiding, financiële problemen, mantelzorg of het overlijden van dierbaren. Vier op de vijf Nederlanders maakt het wel eens mee, blijkt uit onderzoek van Arbodienstverlener Zorg van de Zaak. Voor ongeveer 60 procent van deze groep is de stress zo hevig dat zij zich ziek meldt, met een toenemend ziekteverzuim als gevolg.
Werkgever
Zorg van de Zaak wijt de stijging deels aan een gebrek aan empathie op de werkvloer, waar de privéstress te weinig met de werkgever wordt besproken. Dat moet volgens de organiatie anders. Om die reden is zij onlangs gestart met de campagne 'Weet jij wat er speelt'.
"Als een medewerker vreemd gedrag vertoont, kun je vragen: 'Hoe is het met je?' Dan komen er oplossingen," zegt woordvoerster Petra Hardeman tegen Trouw. Een van die oplossingen is volgens haar vaker thuiswerken.”
Fit-gesprek
Hardeman noemt als voorbeeld het ziekenhuisconcern Tergooi. Daar kunnen werknemers een zogeheten 'fit-gesprek' aanvragen, waarin aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld de balans tussen het pensioen, mantelzorg en de balans tussen werk en privé.