'Psychische problemen? Niet vertellen!'
dinsdag 27 augustus 2019
Werknemers worstelen op de werkvloer met het wel of niet vertellen van hun psychische problemen. Terecht, constateren onderzoekers van de Universiteit Tilburg. De nadelen wegen namelijk veel zwaarder dan de voordelen.
Onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont dat één op de vijf werknemers last heeft van psychische problemen. De Universiteit Tilburg onderzocht dit in Nederland door werkgevers, HR-managers, re-integratieprofessionals en mensen met psychische problemen te vragen naar het wel of niet delen van psychische problemen.
Discriminatie
Werkgevers en HR-professionals reageren opvallend anders op psychische problemen. Onderzoekers merkten dat werkgevers bereid zijn iets terug te doen voor de werknemer die meewerkt, terwijl HR-professionals discriminatie als onderdeel van hun werk zien.
"Het is hun taak de beste mensen uit te kiezen en het bedrijf te beschermen tegen financieel risico," constateert Evelien Brouwers, projectleider van het onderzoek. "Daarom weren zij makkelijker de 'slechtste' kandidaat."
Taboe
Het delen van psychische problemen heeft volgens het onderzoek een positieve invloed op de (werk)relaties en de authenticiteit van de persoon zelf. Ondersteuning vanuit en positieve reacties op de werkvloer kunnen eveneens aan de situatie bijdragen.
De nadelen wegen echter veel zwaarder. Brouwers merkt dat de beeldvorming rond psychische problemen erg negatief is. Dat zorgt volgens haar voor problemen. "Mensen gaan voor je invullen wat je wel en niet meer kunt. Denk aan leuke dingen die aan je neus voorbijgaan, zoals een promotie. Gaat er iets fout, dan wordt dat gemakkelijker toegeschreven aan het stempel, terwijl iedereen wel eens fouten maakt."
Werkgevers
Brouwers ziet een grote rol voor werkgevers weggelegd in het doorbreken van de negatieve beeldvorming. De onderzoeker vindt dat zij zich meer op het probleem moeten storten. "Werknemers gaan zich dan beter voelen en beter presteren."