Werken zonder aanwezigheidsplicht: hoe werkt dat?
donderdag 29 augustus 2019
Een groeiend aantal werknemers wordt liever niet meer op aanwezigheid beoordeeld, maar op prestaties. Hoe ga je daar als werkgever mee om? En hoe blijf je het personeel op afstand inspireren?
Niet noodzakelijk van negen tot vijf op kantoor zitten, maar werken op momenten en locaties die jij zelf bepaalt. Die autonomie en vrijheid klinkt voor medewerkers als muziek in de oren. De werkgever moet echter flinke aanpassingen maken om de situatie werkbaar te maken.
Vertrouwen
De toenemende zelfstandigheid van de werknemer vraagt namelijk om een nieuwe manier van beoordelen. Aanwezigheid doet er niet meer toe, maar puur de resultaten. Hoe monitor je als werkgever de prestaties? En hoe blijf je het personeel op afstand inspireren?
Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, zegt tegen MT dat het allemaal draait om vertrouwen. "De manager moet vertrouwen geven aan medewerkers, zaken kunnen loslaten en inspireren. Een goede leider is flexibel, maar durft wel aan te sturen en knopen door te hakken. Medewerkers moeten weten dat ze op hun leider kunnen rekenen."
Positief
Willem van Rhenen, hoogleraar aan Nyenrode, benadrukt dat werkgevers en werknemers vooraf duidelijke afspraken moeten maken en elkaars verwachtingen moeten uitspreken. "Zorg dat medewerkers opleveren waar ze voor betaald krijgen, ook als ze bijvoorbeeld thuiswerken. Gebeurt dat niet, dan heb je simpelweg een functioneringsprobleem."
De hoogleraar ziet echter zelden problemen. Sterker nog, het resultaat is vrijwel altijd positief. "We zien juist dat mensen die thuiswerken meer doen. Ze voelen zich namelijk verantwoordelijk, vinden het werk leuk en willen zich bewijzen."
Sturing
Vrijheid en autonomie is echter niet voor iedere werknemer ideaal, erkent Bakker. Vooral jonge of nieuwe medewerkers hebben in beginsel sturing nodig. "Die moeten nog veel leren over de organisatie. Dat lukt het beste door ze met collega’s op de werkvloer te laten samenwerken."
Daarnaast zijn er werknemers die volgens de hoogleraar meer baat hebben bij duidelijke richtlijnen. "Geef je hen teveel vrijheid, dan krijgen ze stress en daalt de productiviteit. Zet diegenen dan in een team met mensen die wel met de autonomie om kunnen gaan."