Altijd bereikbaar, maar nooit rust
dinsdag 17 september 2019
Appjes, mails en berichten op social media — ook op het werk vliegen de notificaties je om de oren. Hoe zorg je ervoor dat je hersenen tijdens al die afleiding toch een beetje kunnen rusten?
Altijd bereikbaar zijn is zelden een zege. De constante stroom aan berichten en notificaties werkt namelijk verslavend. Dat zorgt niet alleen in ons privéleven, maar ook op het werk voor problemen.
Hersenen
De Belgische schrijver en neuropsychiater Theo Compernolle constateert dat continue bereikbaarheid een grote weerslag heeft op onze hersenen. "We gebruiken hierbij vooral ons reflexbrein, het oude gedeelte van ons brein dat met name reageert op stimuli en impulsen. Het reageert razendsnel, maar echt nadenken doet het niet." In het denkend brein, dat doelgericht één ding per keer afhandelt, blijft het dan ook angstvallig stil. "Het kost veel tijd om weer in je workflow te komen als je telkens wordt afgeleid."
Out of office
Wil je op het werk je brein optimaal gebruiken, dan moet je afkicken van de stroom aan appjes, pushberichten en andere notificaties. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University, ziet bijvoorbeeld het checken van de mailbox op vaste tijdstippen als een goede eerste stap. "Twee keer per dag: aan het begin en het eind. Op die manier kun je je blijven focussen op belangrijke zaken."
Heb je het idee dat je op het werk écht onmisbaar bent, dan adviseert Sitskoorn om een out of office in te stellen met de boodschap dat je twee keer per dag je mail checkt. "Dan weten afzenders waar ze aan toe zijn."