Online docenten oplossing voor lerarentekort
maandag 9 september 2019
Geen leraar in de klas, maar virtueel op een tv-scherm. Zo willen middelbare scholen vanaf deze week het lerarentekort in het onderwijs gaan oplossen.
Het onderwijs kampt met een gapend lerarentekort. Interesse om les te geven is er wel, maar de afstand naar de desbetreffende school was voor veel aspirant docenten lange tijd te groot. Tot nu.
Enkele middelbare scholen (onder andere in Gouda, Leiden) zetten vanaf deze week virtuele leraren voor de klas. Geen docent achter het bureau, maar op een tv-scherm. Het concept is bedacht door Maastrichtenaar Hans Hoornstra en Dieter Möckelmann, met wie hij al jaren ICT in het onderwijs promoot.
Videoconferencing
"Het is een vorm van videoconferencing," licht Hoornstra tegenover De Limburger toe. "De leraar ziet op afstand wat er in de klas gebeurt en kan daar meteen op reageren. De kinderen in de klas of groep kunnen rechtstreeks vragen stellen aan de leraar op het beeldscherm." Hoornstra geeft aan dat er slechts één voorwaarde is: de docent moet ervaring hebben met ICT.
Apparatuur
Ruim twintig leraren hebben zich inmiddels als virtueel docent aangemeld bij Like2Teach, het bemiddelingsbureau van Hoornstra. Zij krijgen van het bedrijf de benodigde apparatuur in zijn of haar werkkamer. Scholen moeten op hun beurt betalen voor extra geluidsapparatuur, een extra tv-scherm en een goede internetverbinding.
Basisschool
De proef gaat pas vanaf deze week op middelbare scholen van start, maar de interesse is al op enkele basisscholen gewekt: vijf leraren hebben aan Hoornstra aangegeven een halfuurtje taal, rekenen of spelling via een beeldscherm te willen geven. "Maar we beginnen voorzichtig. Alles staat of valt met een goede infrastructuur en goede leerkrachten. Dat checken we zorgvuldig."