Dit moet jouw bedrijf direct doen bij een bombrief
maandag 6 januari 2020
Nederlandse bedrijven zijn de laatste dagen het doelwit van bombrieven. Dat zal volgens de politie nog even zo blijven, want ook de waarschuwingsbrieven stromen binnen — onder andere in Maastricht. Wat moet je als bedrijf doen als er een bombrief op je deurmat valt?
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beleeft een druk begin van het nieuwe decennium. Liefst tien dreigbrieven en zes brieven met een explosief zijn opgedoken bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook de ABN Amro bank in Maastricht heeft een dreigbrief ontvangen. De politie vermoedt dat de bombrief nog onderweg is.
Levensgevaarlijk
PostNL neemt inmiddels maatregelen. Zij beschikt over speurhonden en röntgenapparatuur waarmee pakketten en brieven op gevaarlijke inhoud kunnen worden gecontroleerd, maar lang niet alle 7 miljoen brieven en 800.000 pakketten gaan hier doorheen.
Volgens een woordvoerder is dat ook niet nodig. “Zo'n 95 procent van de pakketten is afkomstig van de grote webshops. Die vormen geen dreiging. Op brieven en pakketten die per vliegtuig de grens over gaan, voeren we wel controles uit.”
Batterij
Bij de huidige bombrievenaffaire zijn nog geen gewonden gevallen. Toch blijven de brieven “super gevaarlijk,” benadrukt explosievenexpert Ad van Riel. “De schade hangt natuurlijk af van hoe krachtig het explosief is, maar de brief wordt meestal opengemaakt op borsthoogte. Dat maakt het al gauw levensgevaarlijk.”
Zo'n brief valt volgens de expert onder meer te herkennen aan de afzender en het uiterlijk van het pakketje. “Je ziet vaak dat een frankering niet helemaal klopt. Ook kan de kleur of het logo afwijken.” Van Riel adviseert werknemers om alert te zijn op verdikkingen of onregelmatigheden in de brief. “Je hebt namelijk vijf componenten nodig om een bombrief te maken, waaronder een batterij.”
Snel handelen
Werknemers in de postkamer van instanties die een verhoogd risico lopen, zijn vaak al getraind. Zo leert De Belastingdienst haar medewerkers hoe ze met een verdacht pakket moeten omgaan. Het poststuk moet op de dichtstbijzijnde stabiele ondergrond worden weggelegd, terwijl direct de juiste collega’s moeten worden gewaarschuwd.
Toch is er één actie die medewerkers met stipt moeten ondernemen bij een verdachte brief: meteen de politie bellen. De recherche, forensische opsporing en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie worden dan ingeschakeld om onderzoek te doen.