Een nieuwe baan? Pas op voor deze valkuilen
donderdag 16 januari 2020
Driekwart van de werkende Nederlanders onderschat de financiële gevolgen van het overstappen naar een nieuwe baan, blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Nationale Nederlanden.
Het salaris is bij lange na niet het enige dat verandert wanneer je begint aan een nieuwe baan. Toch denkt meer dan de helft van de Nederlanders dat het daar min of meer bij blijft. Een kwart heeft zelfs geen enkel idee wat de financiële gevolgen zijn.
Nog geen kwart van de werknemers (23 procent) verwacht meer veranderingen dan alleen het salaris. Desondanks denkt maar één op de zes werknemers aan het pensioen. Een pensioenregeling kan bij een nieuwe werkgever namelijk heel anders zijn, net als het pensioenfonds.
Toeslagen
Een nieuwe baan kan daarnaast effect hebben op de reiskostenvergoeding, toeslagen en de auto- en zorgverzekering. Bijna alle Nederlanders zien deze zaken echter over het hoofd: slechts vijf procent denkt bij het al dan niet accepteren van een nieuwe baan aan verzekeringen en reiskosten. Bij zorg en toeslagen gaat het zelfs nog maar om twee procent.
In 2019 wisselden er 900.000 Nederlanders van baan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn er maar liefst 100.000 meer dan in 2018. Het aantal “nieuwe werknemers” dat in 2019 rekening heeft gehouden met de zorg en toeslagen zou daarmee uitkomen op slechts 18.000.
Verontrustend
Een woordvoerder van Nationale-Nederlanden noemt de conclusie verontrustend. “Maar dit verklaart waarom veel mensen worden verrast door een rekening waarin staat dat ze teveel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen—bijvoorbeeld omdat ze meer verdienen en dat niet meteen hebben doorgegeven aan de Belastingdienst.”