Limburgse jongeren en techniek: een noodgedwongen match
dinsdag 14 januari 2020
De belangstelling onder Limburgse jongeren voor techniek groeit. Bijna de helft van de jaarlijkse vraag naar operators, technici en laboranten kan direct worden ingevuld vanuit het mbo-onderwijs, schrijft De Limburger. Toch komt die gelukkige match niet vanzelf tot stand.
Een tekort aan vakmensen ligt in Limburg al jaar en dag op de loer. Al twintig jaar geleden besloten bedrijven daarom de stichting Procestechniek & Maintenance Limburg (PML) in het leven te roepen. Het gezamenlijke doel: werken aan een continue instroom van jong, technisch gekwalificeerd talent.
Limonade
Dat doel geldt vandaag de dag nog steeds. Zo’n 800 vmbo- en havoleerlingen van 30 scholen snuffelen de komende dagen daarom aan techniek. Ze brengen een bezoek aan Spie Venray of Goflex in Stein, om zich te verdiepen in het maken van papier of limonade.
Is de techniek-interesse gewekt, dan kunnen ze een dagdeel meelopen in een van de 50 deelnemende bedrijven in de sectoren chemie, food, kunststof en maakindustrie. Daarna volgt nog een bezoek aan een techniekklas van een van de mbo-scholen.
Noodgedwongen
De flirt tussen het Limburgse onderwijs en bedrijfsleven is niet spontaan. Sterker nog, die is noodgedwongen. “Jaarlijks stroomt zo’n 4 procent van de procesoperators en laboranten uit,” zegt directeur Paul Jessen van PML. “Het is zaak interesse te blijven kweken onder de jeugd, omdat een keuze voor techniek, ondanks de baanzekerheid en het toekomstperspectief, nog geen vanzelfsprekende is.”
Lees het volledige artikel bij De Limburger.