Onderzoek: werknemer staat onder hoge druk
woensdag 29 januari 2020
Werk is lang niet voor iedereen even fijn. Een deel van de werknemers heeft onzeker werk, ervaart weinig vrijheid in hun werk of kampt met een te hoge werkdruk. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR trekt aan de bel.
De WRR publiceerde eerder deze maand het rapport Het Betere Werk. Conclusie: 17 procent van de werkenden heeft burn-outklachten, 38 procent zegt vaak of altijd snel te moeten werken om het werk af te krijgen, en tien procent vindt zijn of haar werk emotioneel te zwaar. Alles bij elkaar opgeteld wordt bijna de helft van het ziekteverzuim in Nederland niet door ziekte of privéfactoren veroorzaakt, maar door het werk zelf.
Stress
Volgens arbeidsmarktdeskundige Andries de Grip van de Universiteit Maastricht kan het zo niet langer. “We doen weliswaar fysiek minder zwaar werk, maar we werken nu harder dan tien of twintig jaar geleden én onder hoge druk. Het gebruik van nieuwe technologie maakt het werk weliswaar gemakkelijker, maar ook veel onrustiger—dit terwijl er van het personeel steeds meer wordt verwacht.”
De Grip noemt met name het onderwijs en de zorg als sectoren waarin de kans op uitval groot is. Ook de groep werknemers in een flexibele positie hebben het zwaar. “Een deel van deze mensen ervaart dagelijks de druk om supergoed te presteren uit angst om straks afgewezen te worden. Zij ervaren stress én onzekerheid.”
Geen oplossing
Het WRR-rapport kaart talloze problemen aan, maar een duidelijke oplossing voor het probleem biedt het niet aan. Die bestaat er volgens De Grip ook niet. “Maar het zou mooi zijn als bedrijven, werkenden en de overheid samen optrekken. Wat je in ieder geval niet moet doen, is het probleem volledig op het bordje van de werkende leggen en zeggen: los het maar zelf op.”