Waarom jouw baas wil dat jij met je collega's luncht
maandag 20 januari 2020
Niet iedere lunch is hetzelfde. De ene werknemer duikt de kantine in, terwijl de ander liever achter zijn of haar bureau blijft of buiten een rondje loopt. Toch kiezen de meeste werknemers ervoor om samen te eten—tot grote vreugde van de werkgever.
Samen lunchen is goed voor de werkvloer, concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University. Zij namen 400 brandweerlieden onder de loep binnen 13 kazernes waar samen lunchen niet verplicht, maar in de helft van de gevallen wel de norm was. De conclusie: brandweerlieden die samen lunchen, kunnen beter samenwerken dan degenen die apart van elkaar eten.
Teambuilding
Gedragsonderzoeker Kevin Kniffin noemt de gezamenlijke lunch de ideale vorm van teambuilding—beter dan alle activiteiten ná werktijd die bedoeld zijn om collega’s meer en beter te laten samenwerken. “Die activiteiten brengen veel kosten met zich mee, terwijl je behoorlijk wat van je medewerkers vraagt om in hun vrije tijd dingen te doen met collega’s. Samen lunchen lijkt daar een goede brug tussen te slaan: je leert elkaar beter kennen, zonder je vrije tijd eraan kwijt te zijn.”
Geforceerd
Werkgevers maken dan ook dankbaar van de mogelijkheid gebruik. Zij regelen tegen een kleine vergoeding de lunch, terwijl het eten en drinken in kantines tegen een relatief lage prijs wordt verkocht—allerlei pogingen om medewerkers aan te moedigen om samen aan de eettafel te zitten.
Toch moeten werkgevers oppassen dat ze de gezamenlijke lunch niet bij hun personeel door de strot duwen, waarschuwt Knffin. “Sommige mensen zien collega’s als hun vrienden. Anderen als mensen met wie ze samenwerken. Te erg de nadruk leggen op het feit dat je elkaar aardig moet vinden om goed te kunnen samenwerken, kan alleen maar averechts werken.”