Duizenden kantoren binnen twee jaar mogelijk op slot
vrijdag 9 oktober 2020
Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers wordt mogelijk binnen de komende drie jaar uit zijn of haar kantoor gezet omdat deze niet energiezuinig is. Duizenden panden voldoen momenteel niet aan de voorwaarden, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemen. “Bedrijven zijn hier totaal niet mee bezig.”
Energielabel C. Dat moet een kantoor vanaf 1 januari 2023 minimaal hebben. Vanaf 2030 wordt dit zelfs verhoogd naar energielabel A. Het gaat hierbij met name om panden die groter zijn dan 100 vierkante meter en in zijn geheel als kantoor dienen. Volgens berekeningen zijn er 62.000 van zulke panden in Nederland.
Het merendeel van die panden voldoet momenteel niet aan de eisen: slechts 21.000 panden zijn in het bezit van energielabel C. De overige 41.000 hebben dat label nog niet of hebben überhaupt nog geen energielabel geregistreerd. En dat met nog iets meer dan twee jaar te gaan. De tijd begint dus te dringen, maar toch zijn veel bedrijven er totaal niet mee bezig.
Onderaan
Bob Bensink, woordvoerder van DirectEnergielabel, ziet een logische verklaring voor het gebrek aan verduurzaming. “Veel eigenaren en huurders hebben geen weet van de wetsverandering die hen straks mogelijk hun kantoorpand kan kosten. Bedrijven zijn bovendien veel te druk bezig met het overleven van de coronacrisis. Een energielabel aanpassen staat helemaal onderaan op het to-do-lijstje.”
Het verduurzamingstempo zal in de komende twee jaar flink moeten worden opgeschroefd. Toch is het maar de vraag of dat nog gaat gebeuren. Bedrijven denken namelijk door al het thuiswerken de komende tijd minder kantoorruimte nodig te hebben, dus waarom zou je het nog verduurzamen?
Profijt
Toch kunnen bedrijven wel degelijk profijt hebben van de verduurzaming. Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw toont namelijk dat een derde van de investeringskosten binnen afzienbare tijd kan worden terugverdiend. Een duurzaam gebouw zorgt bovendien voor verbeterde werkomstandigheden, met als gevolg een verhoogde productie en minder ziekteverzuim.
“Betere beglazing, aangepaste vetilatie en verlichting zorgen voor een prettiger en gezonder binnenklimaat voor werknemers,” zegt Arjan Bertelink, commercieel manager van ingenieursbureau SGS Search. “Het geld dat dit een bedrijf op den duur kan opleveren is misschien wel de echte winst.”