Ontslag wegens kogels in boterhamzakje
vrijdag 30 oktober 2020
Een gevangenenbegeleider is op staande voet ontslagen omdat hij per ongeluk veertien kogels van zijn werk naar huis heeft meegenomen. Een terecht ontslag, oordeelt de rechter. De man krijgt wél een schadevergoeding.
De man werkte vanaf 2016 bij de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O), een afdeling die het vervoer van arrestanten en gedetineerden verzorgt. De functie gaf de man het recht op een dienstwapen en schietlessen. Twee jaar later werd de man gevangenenbegeleider bij een extra beveiligde inrichting. Zijn wapen en munitie had hij niet meer nodig.
Begin dit jaar werd in het huis van de man ingebroken. Zo’n 2.500,- euro werd er gestolen. De politie ontdekte bovendien een kogel in zijn bed, mogelijk bedoeld als bedreiging. De man gaf echter aan dat de kogel van hem was. Hij had deze samen met dertien andere kogels per ongeluk meegenomen van zijn werk en bewaard in een plastic boterhamzakje in de la van zijn kast.
Stommiteit
De man leverde de kogels op advies van de politie in bij zijn werkgever, maar die was hier niet van onder de indruk. De werkgever begon een onderzoek en stapte vervolgens naar de rechter om de man te ontslaan. De man zou een strafbaar feit zijn begaan en ernstig verwijtbaar hebben gehandeld.
De rechtbank oordeelde begin dit jaar dat ontslag een te zware straf was. De man zou een stommiteit hebben begaan, maar heeft volgens de rechter altijd goed gefunctioneerd. Hij zou bovendien geen kwade bedoelingen met de munitie hebben gehad.
Schadevergoeding
De kantonrechter heeft dat oordeel deze week echter van tafel geveegd. Volgens haar handelde de man meerdere malen verwijtbaar en is ontslag daarom terecht. De rechter oordeelt dat de man de kogels na de schietles had moeten inleveren. Vervolgens had de man moeten merken dat de kogels nog in zijn broek zaten. Met het stoppen van de kogels in een boterhamzakje zou de man opnieuw de fout zijn ingegaan.
De man heeft niet met opzet of kwade bedoelingen gehandeld, dus oordeelt de rechter dat er geen sprake is van ‘ernstig verwijtbaar handelen’. Dit betekent dat de werkgever de gevangenenbegeleider een schadevergoeding van ongeveer 20.000,- euro moet betalen.