Pesten ook tijdens thuiswerken groot probleem
donderdag 22 oktober 2020
Een kwart van de Nederlandse werknemers wordt op de werkvloer getreiterd, uitgelachen of krijgt er te maken met ander pestgedrag. Zelfs tijdens het thuiswerken. “Mensen voelen zich stuurder achter hun beeldscherm.”
De coronacrisis heeft niet alleen het werk zelf, maar ook de werksfeer veranderd. Vakbond CNV concludeert dat 39 procent van de werknemers zegt zijn of haar werk met minder plezier te doen dan voorheen, terwijl 21 procent aangeeft dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt.
Pestgedrag speelt hierin een belangrijke rol. Zelfs bij het thuiswerken, zegt Karin Bosman, CEO van About Workplace Harassment. “Mensen voelen zich stoerder achter hun beeldscherm. Het is op deze manier makkelijker om te pesten, om mensen buiten te sluiten en berichtjes achter hun rug om te sturen. Op kantoor kunnen anderen makkelijk de impact op iemand zien, maar achter het scherm is dat minder duidelijk.”
Misplaatst grapje
Pesten begint vaak bij een kwetsende opmerking of een opmerking waarvan men niet doorheeft dat deze kwetsend is. Mensen verplaatsen zich over het algemeen slecht in anderen, zegt Bosman. “Je kan niet weten hoe iemand reageert als je een kwetsende opmerking maakt of deze probeert weg te zetten als een grapje. Dit is al een moeilijke tijd voor mensen, want hun thuissituatie is ook hun werkplek. Er valt bijna niet meer aan werk te ontkomen. Werkgevers moeten daarom gedrag bespreekbaar te maken.”
Vergadering
Dat bespreekbaar maken moet volgens Bosman via een vertrouwenspersoon. Daarnaast is er in sommige bedrijven ook een cultuuromslag nodig. “Bedrijven verschuilen zich vaak achter protocollen dat deze op intranet staan, maar dat is niet onvoldoende,” zegt Marieke Oudelaar van Stichting Report App. “Het moet iedere maand terugkomen in vergadering. En leg gewenst gedrag vast in de cao. Als je een goede werkgever bent, hoort dit erbij.”