Thuiswerken eist langzaam haar tol
vrijdag 23 oktober 2020
Werk zoveel mogelijk thuis, luidt al een tijd het overheidsadvies. Maar al dat thuiswerken heeft een steeds grotere impact op onze mentale gesteldheid. Eenzaamheid slaat massaal toe. “Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om hierbij te helpen.”
Drie op de vijf werkenden Nederlanders mist als een gevolg van de coronacrisis de sociale activiteiten en contacten, blijkt uit een steekproef van het OpenUp.care. Nog eens een derde van de ruim duizend ondervraagden geeft aan angstiger te zijn. Met name drie groepen thuiswerkers kampen met mentale problemen als eenzaamheid: millennials, alleenstaande mannen van boven de vijftig en mensen in gezinnen waarin de spanning oploopt.
“Millennials zijn opgevoed met het idee dat de wereld maakbaar is,” zegt onderzoeker Gijs Coppens. “Als er iets tegenzit, zijn ze eerder vatbaar voor teleurstelling. Daarnaast hebben ze het materiaal gezien vaak minder goed voor elkaar en zijn ze opgevoed met een uitgebreid sociaal netwerk waar ze momenteel moeilijker mee kunnen afspreken.”
Natuurlijk gedrag
Bij alleenstaande mannen van boven de vijftig speelt de opvoeding momenteel ook een rol in hun mentaal welzijn. “Een man van die generatie is opgevoed met competitie in plaats van verbinding. Vrouwen maken sneller een praatje bij de winkel—dat is natuurlijk gedrag voor hen. Vrouwen zijn beter in het organiseren van sociale contacten. Mannen niet.”
Pro-actief
Thuiswerken in een gespannen sfeer zorgt eveneens voor een gevoel van eenzaamheid, zelfs als je niet alleen thuis bent. De problemen doen zich vaak voor buiten het zicht van de werkgever. Laatstgenoemde moet zich daarom actiever bij haar personeel betrekken, zegt Coppens. “Je hoeft als baas geen therapeut te worden, maar voor het welzijn van je medewerkers is het essentieel om hier beleid op te maken.”
Ziekteverzuim
Onderzoek van Arbo Unie toonde eerder deze week dat het aantal ziekmeldingen op het werk explosief is gestegen. Conclusie: het thuiswerken breekt werknemers steeds vaker op. Ook hier klonk het advies aan bedrijven om zoveel mogelijk in gesprek te blijven met álle werknemers. “Onzekerheid en sociaal isolement zijn zonder extra aandacht voor elkaar de basis voor somberheid,” zei bedrijfsarts Corne Roelen. “Juist nu is verbinding van groot belang.”