‘Thuiswerken gaat ons opbreken’
vrijdag 2 oktober 2020
Geen files, minder vergaderingen en meer tijd met de kinderen. Het thuiswerken valt bij veel werknemers in de smaak. Toch liggen er meerdere gevaren op de loer als bedrijven het thuiswerken niet naar een hoger niveau tillen, beweert nieuw onderzoek.
De coronacrisis dwong bedrijven tot een drastische verandering van de werksituatie. Het fysieke kantoor maakte al snel plaats voor een online werkomgeving. Te snel, zegt het onderzoek ‘Hybride Werken’ van vastgoedadviseur CBRE. “Het gaat ons opbreken dat we heel snel een quick fix hebben gevonden voor het werken op afstand,” zegt Wouter Oosting, Senior Director Workplace Strategy & Innovation. “Dit leidt in de praktijk vaak tot langere werktijden, meer stress en een verstoorde balans tussen werk en privé.”
Werknemers werden tijdens het onderzoek gevraagd naar hun tevredenheid over het thuiswerken. De reacties waren volgens Oosting verschillend. “Juist die diversiteit aan reacties toont dat je niet moet nadenken over één oplossing die voor iedereen geldt. Het gevaar schuilt erin dat we geneigd zijn het gemiddelde van het gemiddelde te nemen en dat proberen waar te maken, maar in dit geval zou je dan de plank volledig misslaan.”
Verbinden
CBRE adviseert bedrijven om extra veel aandacht te besteden aan de tevredenheid van de werknemers. Daarbij moeten zij zich niet alleen focussen op het geluk, maar ook op een blijvende betrokkenheid van de thuiswerkers. “Er zijn leidinggevenden die moeite hebben met het verbinden van mensen, omdat zij geen ervaring hebben met online werken en niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Ga je door met het direct vertalen van het kantoor naar een online omgeving, dan vraag je als werkgever meer en meer van je personeel, met als gevolg dat thuiswerkers misschien overspannen raken.”
Asynchroon
Oosting biedt meerdere oplossingen aan bedrijven die het ‘samen gelukkig thuiswerken’ naar een hoger niveau willen tillen. Een daarvan is ‘asynchroon werken’. “Denk hierbij aan een virtuele brainstormsessie van een week waar iedereen bij aansluit wanneer het hem of haar uitkomt. Zo geef je mensen de tijd om zich goed te focussen en voorkom je dat mensen worden gestoord.”