Werkgevers hekelen werking corona-app
woensdag 14 oktober 2020
Het kan je niet ontgaan zijn, want eindelijk is-tie er: de CoronaMelder-app. Ruim 2,65 miljoen downloads later leidt de werking van de app tot grote zorgen bij werkgevers. “De eindverantwoordelijkheid wordt op de verkeerde plek gelegd.”
De werking van de CoronaMelder-app klinkt heel eenvoudig: krijg je via de app een melding dat je voor een bepaalde tijd in de buurt van iemand met corona bent geweest, dan wordt je geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Zo simpel is het.
De volgende stap (of beter gezegd: het gebrek aan een vervolgstap) zorgt echter voor de nodige verontwaardiging. Je mag jezelf in de tussentijd niet laten testen, tenzij je klachten ervaart die kunnen duiden op het coronavirus. Zo kan het dus zijn dat je een melding krijgt en dat je tien dagen in quarantaine moet, maar dat achteraf blijkt dat dit helemaal niet nodig was.
De procedure is op deze manier niet alleen vervelend voor de gebruiker van de app, maar ook bedreigend voor het voortbestaan van diens werkgever of bedrijf. “Er zijn al genoeg bedrijven die nu vechten voor het voortbestaan,” zegt Hans Biesheuvel, medeoprichter van ondernemersorganisatie ONL. “Heb je een IT-bedrijf of boekhoudkantoor, dan kan je het wel regelen om werknemers thuis te laten zitten. Maar voor een aluminiumfabriek of een busbedrijf wordt het ronduit ingewikkeld als het personeel tien dagen thuis moet blijven.”
Sneltesten
Gezondheid staat op de eerste plaats, weten ook ondernemers. Zij geven volgens Biesheuvel ook aan dat de app hierbij kan helpen. Toch is een situatie dat mensen thuiszitten terwijl ze niets hebben onwenselijk. “Het is een goede tool, maar het advies zou moeten zijn: laat je testen,” zegt Edwin van Scherrenburg, woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Daarvoor moet echter de testcapaciteit omhoog, moet de uitslag sneller komen en moeten we massaal sneltesten inzetten.”
Verantwoordelijkheid
Werknemers hebben begrip voor de problemen van werkgevers. Dat zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV. Zelf is ze niet tegen het inzetten van de app, maar wel op de manier waarop deze is geïntroduceerd. “Je kan dit beleid niet zomaar invoeren zonder dat de testcapaciteit niet op orde is en zonder dat naar werkgevers én werknemers duidelijk is gemaakt hoe we het met zijn allen gaan doen. De eindverantwoordelijkheid wordt door de overheid op de verkeerde plek gelegd.”
Dubbele kosten
Werkgevers moeten werknemers in quarantaine verplicht doorbetalen. Daarbij komen nog eens kosten om deze afwezige werknemer te vervangen. Dit leidt tot dubbel loon voor hetzelfde werk. Jong vreest dat deze situatie zal leiden tot kortingen op het salaris, het inleveren van vakantiedagen of een verplichting om toch naar het werk te komen. Ze roept daarom de overheid op bedrijven financieel tegemoet te komen.