Nauwelijks extra banen voor mensen met beperking
woensdag 11 november 2020
Niet 53.000, maar slechts 12.000. Zoveel mensen met een beperking zijn de afgelopen jaren aan een baan geholpen, blijkt uit een hertelling van de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven Cedris. Dat getal ligt dus fors lager dan het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid eerder beweerde.
Cedris liet onderzoekbureau Capeladvies een herberekening maken op basis van beschikbare data over de banenafspraak uit 2013, die ertoe moest leiden dat het Rijk, werkgevers en vakbonden in 2025 zeker 125.000 extra banen voor mensen met een beperking zouden creëren. De herberekening toont echter dat die afspraak nog nauwelijks is nagekomen: niet 53.000, maar slechts 12.000 extra werkplekken zijn er tot dusver bijgekomen.
Het grote verschil heeft volgens onderzoeker en financieel expert Robert Capel meerdere oorzaken. Zo’n 10.000 banen zijn bijvoorbeeld toegerekend aan werkende joggehandicapten met een uitkering, terwijl zij eerder ook al aan het werk waren. “Wajongers die een baan hebben, tijdelijk uitvallen en daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag gaan, worden onterecht meegenomen in het banencijfer. Op deze manier is er geen sprake van extra banen voor deze doelgroep.”
Ontluisterend
Zo’n 11.000 extra banen van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs zijn meegeteld, maar ook deze jongeren waren vóór de banenafspraak al aan het werk. Hetzelfde geldt voor 10.000 medewerkers die vanuit sociale werkbedrijven via detacheringsconstructies werken. Ook zij werkten eerder al bij gewone werkgevers.
Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV, noemt de conclusie van het onderzoek ontluisterend. “Het strookt bovendien niet met de geluiden uit onze achterban. We krijgen nog vaak meldingen van mensen met een beperking die nog altijd enorm veel moeite hebben bij het vinden van werk. De herberekening laat zien dat de banenafspraak is mislukt. Het is nu tijd om te kijken wat er wél werkt.”
Extra maatregelen
Cedris concludeert dat de banenafspraak ondanks de goede bedoelingen nog niet het beoogde resultaat heeft bereikt. De brancheorganisatie blijft de afspraak steunen, maar eist wel aanvullende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de werkgelegenheid voor mensen met een beperking substantieel toeneemt.
Het ministerie van sociale zaken wil nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Zij zegt later de resultaten van een eigen onderzoek te delen.