Ontslag na diefstal mondkapjes
maandag 9 november 2020
Een medewerker van een Limburgs opslagbedrijf is op staande voet ontslagen nadat hij een voorraad mondkapjes onbevoegd mee naar huis heeft genomen. De man zegt dat hij daar toestemming voor had. De rechter oordeelt anders.
De administratief medewerker, sinds 2010 werkzaam bij het schoonmaak- en opslagbedrijf, nam op 8 mei drie dozen chirurgische mondkapjes mee uit het magazijn. De manager ontdekte de missende dozen en vroeg in de groepsapp om opheldering. De man erkende de dozen mee naar huis te hebben genomen, maar mét toestemming van een collega.
De dozen werden niet alle drie door de man teruggebracht, dus besloot de manager toch even naar de camerabeelden te kijken. Hierop was te zien dat de man eveneens een opklapbaar campingstoeltje uit het magazijn meenam. De administratief medewerker werd na het zien van deze beelden op staande voet ontslagen.
Risicogroep
De werknemer reageerde furieus. Hij liet in een appje aan zijn baas weten geen diefstal te hebben gepleegd en dat hij zich dit ook niet zou laten “aanlullen”. Hij liet zich niet voor dief uitmaken en gaf aan naar de rechter te stappen. Voor de kantonrechter in Maastricht gaf hij nogmaals aan de dozen met toestemming van een collega te hebben meegenomen. Bovendien moest hij naar eigen zeggen zijn werkzaamheden onbeschermd uitvoeren, terwijl zijn 80-jarige moeder tot de risicogroep behoort. Het meegenomen campingstoeltje zou zijn eigendom zijn geweest.
Niet nodig
De rechter heeft de argumenten van tafel geveegd. De man had moeten weten dat zijn collega niet bevoegd was om toestemming te geven voor het meenemen van de dozen. De mondkapjes had hij voor zijn werkzaamheden als administratief medewerker ook helemaal niet nodig. De rechter betwijfelt bovendien of het campingstoeltje daadwerkelijk van de man zou zijn geweest.
Het ontslag op staande voet blijft ook na de rechtsuitspraak staan. De man krijgt geen ontslagvergoeding.