Rechter oordeelt: werknemer hoeft niet eerder aanwezig te zijn
woensdag 25 november 2020
Een Limburgs bedrijf heeft een werkneemster onterecht ontslagen omdat zij niet altijd tien minuten vóór werktijd aanwezig was. De rechter oordeelt dat een bedrijf dat haar personeel eerder op werk wil zien hiervoor ook moet betalen.
De huisregels van het bedrijf uit het Limburgse Haelen schrijven voor dat werknemers tien minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig moeten zijn. Zij zouden op deze manier instructies van leidinggevenden kunnen ontvangen, zodat de diensten naadloos op elkaar kunnen aansluiten.
Een vrouw die sinds april dit jaar in dienst was, kwam regelmatig niet op het gewenste tijd op haar werkplek aan, maar gewoon op de normale aanvang van haar werktijd. Zij kreeg hiervoor herhaaldelijk een waarschuwing. Begin september was de maat vol: de werkneemster werd op staande voet ontslagen.
Essentieel
De werkneemster stapte naar de kantonrechter in Roermond. Die geeft haar deze week gelijk. Het gedrag van de vrouw is namelijk geen reden voor een ontslag op staande voet. “Als het bedrijf vindt dat de aanwezigheid van het personeel tien minuten voor aanvang van de werkzaamheden essentieel is, zou dat ook tot uitdrukking moeten komen in het betalen van die tijd aan de werknemers. Het betreft dan reguliere werktijd.”
Opluchting
Het bedrijf moet haar ex-werkneemster het salaris over september en oktober betalen, plus cursuskosten, een ontslagvergoeding en juridische kosten—een totaalbedrag van bijna 6.000,- euro. De directeur reageert desalniettemin opgelucht. “Ze had voor 13.000,- euro schade gereden in het magazijn en al zo’n zeven laptops versleten. Ze begon ook vaak niet tijdig aan haar werkzaamheden, iets dat wij niet helder in de ontslagbrief hebben gezet. Dat kost ons nu wat geld, maar dat is prima. We zijn blij dat we er zo vanaf zijn.”