Starter zonder ervaring: zo pak je alsnog je droombaan
woensdag 18 november 2020
Pas afgestudeerd, maar toch al met zeker vijf jaar werkervaring op zak. Werkgevers vragen er in vacatures regelmatig naar, maar lang niet iedere starter voldoet aan deze ervaringseis. Toch hebben starters vaak al meer relevante ervaringen opgedaan dan ze in eerste instantie misschien denken.
Tienduizend. Zoveel mensen studeren er ieder jaar af. Wat volgt is een intensieve en massale zoektocht naar een eerste baan. Werkgevers hebben een grote vijver waaruit ze kunnen vissen, dus kunnen zij best kieskeurig in hun selectie zijn. Het gevolg: een ervaringseis van vijf of tien jaar, wetende dat een groot deel van de starters hier niet aan kan voldoen.
Die vijver is sinds het uitbreken van de coronacrisis bovendien alleen maar voller geworden. Starters met een tijdelijk contract verloren het afgelopen jaar relatief vaak hun baan, terwijl afgestudeerden die eigenlijk een jaar wilden gaan reizen nu ook maar direct zijn gaan solliciteren.
Houvast
Werkgevers hebben desondanks goede redenen om alsnog vast te houden aan de ervaringseis. “Een diploma van een opleiding zegt niet alles over de geschiktheid van een kandidaat voor jouw bedrijf,” zegt Rolf van der Velden, hoogleraar aan het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan Maastricht University. “Zeker bij algemenere opleidingen weet je niet wat voor vaardigheden iemand eigenlijk heeft.”
Werkervaring biedt voor een werkgever veel meer houvast, zegt ook Monica d’Aumerie, traineerecruiter bij Yacht. “Het betekent dat je weet hoe het is om binnen een professionele organisatie te werken. Er komt in het begin namelijk veel op je af, maar dat hoeft zeker niet meer dan een paar maanden te duren.”
Relevant
Toch ben je als starter zonder relevante werkervaring niet per direct kansloos voor een vacature. Motivatie en initiatief tonen kan namelijk op meerdere manieren. Je kan contact opzoeken met het bedrijf of in je netwerk vragen naar iemand die er werkt. Bovendien zijn meer ervaringen relevanter dan misschien in eerste instantie wordt gedacht. Stages tellen ook mee als werkervaring, terwijl opgedane vaardigheden bij vrijwilligerswerk of tijden het beoefenen van bepaalde hobby's voor de werkgever ook hartstikke interessant kunnen zijn.
Verantwoordelijkheid
Niet iedere student kan zich een (extra) stage veroorloven, weet ook Van der Velden. Zeker niet bij universitaire studies waarin een stage niet gebruikelijk is of in sectoren waar momenteel geen stageplekken meer beschikbaar zijn. Hij benadrukt daarom dat werkgevers ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. “Werkgevers moeten bijdragen aan een goed opgeleide beroepsbevolking die zo door hen wordt gewenst door zelf ook tijd te investeren in ontwikkeling.”