‘Zieke’ leraar moet tienduizenden euro’s terugbetalen
zaterdag 28 november 2020
Jarenlang ziekgemeld, maar in de tussentijd wel gewerkt op een ander school. Een 43-jarige aardrijkskundeleraar moet onderwijsstichting Esprit al het onterecht doorbetaalde loon terugbetalen, oordeelt de rechter.
De docent werkte sinds 2015 zo’n 15 uur per week op een van de scholen van Esprit. In april 2018 meldde hij zich ziek. Esprit betaalde zijn salaris door: het eerste jaar 100 procent van zijn loon, het tweede jaar 70 procent.
Het recht op loondoorbetaling liep na het tweede jaar af. De leraar vroeg vervolgens een WIA-uitkering aan, bedoeld voor werknemers die na twee jaar nog onvoldoende zijn hersteld om terug aan het werk te gaan. Die uitkering werd geweigerd. De leraar bleek namelijk al sinds september 2018 zo’n 17 uur per week te werken op een andere school. Esprit ontsloeg de man na deze ontdekking op staande voet.
Terugbetaling
De onderwijsstichting stapte eveneens naar de rechter in een poging het doorbetaalde loon terug te eisen, net als de kosten die zijn betaald om de man terug aan het werk te krijgen. De rechter stelt haar in het gelijk. De leraar beargumenteerde dat Esprit geen recht zou hebben op de geëiste terugbetalingen omdat de werkzaamheden voor de andere school in andere delen van de werkweek plaatsvonden én omdat de onderwijsstichting had moeten weten dat hij elders aan de slag was—iets dat hij tegen de bedrijfsarts zou hebben gezegd—maar de rechter veegt deze argumenten van tafel. De man had als ‘goed werknemer’ zijn nieuwe werkzaamheden met Esprit moeten bespreken.
De leraar moet zijn voormalige werkgever een bedrag van ruim 30.000,- euro aan salaris terugbetalen plus 5.000,- euro aan re-integratiekosten en ruim 1.000,- euro aan juridische kosten.