Zwangere vrouwen vaak gediscrimineerd op de werkvloer
maandag 23 november 2020
Geen nieuwe baan, contract of arbeidsvoorwaarden vanwege de (aanstaande) geboorte van een kind. Een grote groep zwangere vrouwen en jonge moeders krijgt op het werk te maken met zogeheten zwangerschapsdiscriminatie, concludeert het College voor de rechten van de mens. Toch wordt er maar zelden melding van gemaakt.
Het College voor de rechten van de mens vroeg ruim 1.100 vrouwen die in de afgelopen vier jaar zijn bevallen naar hun ervaringen op het werk in aanloop naar de geboorte van hun kind. De conclusies zijn niet mals. Een op de vijf vrouwen vermoedt namelijk te zijn afgewezen bij een sollicitatie vanwege zwangerschap, een moeder- of kinderwens. In een op de tien gevallen is dit zelfs expliciet tijdens de sollicitatie vermeld.
Tegelijkertijd krijgen zwangere vrouwen met een tijdelijk contract relatief veel te maken met discriminatie op de werkvloer. Bijna de helft (49 procent) van deze groep met een contract dat afloopt wordt benadeeld, schrijft het College. “Deze vrouwen zagen hun contract vanwege hun zwangerschap of nieuwe moederschap niet worden verlengd of in sommige gevallen niet worden omgezet naar een vast contract.”
Op het nippertje
Op vlak van de arbeidsvoorwaarden concludeert het College dat er eveneens discriminatie plaatsvindt: een op de vier zwangere vrouwen ziet een promotie of loonsverhoging aan zich voorbijgaan. Zwangere vrouwen die op het punt stonden om een nieuw contract te tekenen, zagen dit contract in 34 procent van de gevallen op het laatste moment alsnog door de vingers glippen.
Onbesproken
Toch wordt er door vrouwen zelden melding gemaakt van zwangerschapsdiscriminatie. Zij hebben volgens het College vaak niet in de gaten dat ze slachtoffer zijn van zulke discriminatie: zo’n 34 procent van de vermoedelijke gediscrimineerde gevallen heeft daadwerkelijk door dat ze zijn benadeeld. Slechts 11 procent van de vrouwen die het wél in de gaten hebben, dienen een klacht in.