Duizenden jongeren slachtoffer van de coronacrisis
maandag 21 december 2020
Jonge werknemers bevonden zich al in de hoek waar de zware klappen vallen, maar sinds het uitbreken van de coronacrisis al helemaal. Aan het einde van de eerste coronagolf waren er namelijk 10.000 jongeren meer zonder baan dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van SEO Economisch Onderzoek.
De onderzoekers analyseerden 240.000 jongeren tussen de 16 en 30 jaar die in het studiejaar 2018-2019 zijn afgestudeerd. De plek waar zij terecht zijn gekomen is vervolgens vergeleken met die van afgestudeerden in het voorafgaande studiejaar. Conclusie: afgestudeerden van opleidingen die al voor de coronacrisis weinig baankansen boden, lijken nu nog minder arbeidsperspectief te hebben in vergelijking met andere afgestudeerden.
Het perspectief is met name geslonken in banen die al te midden van de digitalisering zaten—een ontwikkeling die sinds het uitbreken van de coronacrisis en de noodzaak tot het massale thuiswerken in een stroomversnelling is geraakt. Sinds het uitbreken van de crisis hebben de afgestudeerden bij de vacatures ook nog eens te maken met meer concurrentie van hogeropgeleiden.
Het SEO Economisch Onderzoek concludeert dat deze jongeren een nieuwe stap moeten overwegen. “Het is een harde les als je vol verwachting de markt betreedt en hiermee wordt geconfronteerd,” zegt onderzoeker Bas ter Weel. “Die mensen moeten eerst worden getroost en daarna opnieuw beginnen. Jongeren zitten vaak vol energie en zijn eenvoudig om te scholen.”
Perspectief
Een groot aantal afgestudeerde mbo’ers via de beroepsopleidende leerweg, jongeren zonder startkwalificatie en uitvallers in het hoger onderwijs hebben sinds de eerste golf minder vaak werk. Met name de eerste groep heeft het lastig om nieuw werk te vinden in de detail- en groothandel, administratieve dienstverlening en mediatechniek, terwijl banen in de vliegtuigtechniek, verzorging en horeca sinds de eerste lockdown fors zijn geslonken.
Economie
Afgestudeerden aan een hbo-opleiding vinden met name weinig werk in de mode en industriële vormgeving, marketing, communicatie en journalistiek. Jongeren afkomstig van een universiteit hebben op hun beurt moeite met het vinden van een baan in de kunst, taal, cultuur en in de sociale en maatschappijwetenschappen. Volgens de onderzoekers zijn dit nou eenmaal vakgebieden die minder in trek zijn als het niet goed gaat met de economie.