Ontslag wegens slikken pijnstillers van patiënt
donderdag 24 december 2020
Een verpleegkundige van ouderenzorginstelling Argos is op staande voet ontslagen wegens het slikken van medicijnen die bedoeld waren voor patiënten. Toch heeft de vrouw volgens de rechter nog goede kans op een andere baan.
De Schiedamse ouderenzorginstelling ontdekte dit voorjaar dat er een hoeveelheid Oxycodon was verdwenen, een opiaat met dezelfde werking als morfine. Argos nam direct maatregelen: er werden camera’s geplaatst bij de kluis waarin de sterke medicatie voor de bewoners van het verpleeghuis worden bewaard.
Eind juli liep de schuldige, een vrouw die sinds eind 2013 als verpleegkundige bij de ouderenzorginstelling werkte, tegen de lamp. De camerabeelden registreerden dat de vrouw op één dag twee keer medicijnen uit de kluis pakte en zelf innam. De verpleegkundige gaf later tijdens een verhoor toe dat zij opiaten van bewoners had ingenomen. Dit zou ze hebben gedaan omdat ze depressief was en de medicatie haar hielp om rustiger te worden. De Oxycodon zou bovendien haar rugklachten verhelpen.
Invloed
Argos besloot de verpleegkundige desalniettemin op staande voet te ontslaan wegens diefstal, het innemen van medicijnen die toebehoren aan bewoners en wegens het verlenen van zorg onder invloed van een opiaat. De vrouw vond het ontslag wegens haar lange dienstverband te hevig en stapte naar de rechter. Het wegnemen van de medicatie zou volgens haar bovendien niet ernstig genoeg zijn voor ontslag op staande voet.
Perspectief
De rechter is het daar niet mee eens. Die oordeelde deze week dat het wegnemen en gebruiken van medicatie wel degelijk ernstig genoeg is voor ontslag. De vrouw krijgt hierdoor geen ontslagvergoedingen, terwijl zij ook geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering. De rechter erkent dat het ontslag ernstige gevolgen voor de vrouw heeft, maar benadrukt dat zij alsnog goede kansen heeft op het vinden van een andere baan wegens de grote vraag naar zorgpersoneel.