Acteren op het werk helpt
maandag 10 februari 2020
Acteerkunsten zijn niet alleen handig op de filmset. Ook op het werk komen ze uitermate goed van pas, concluderen Amerikaanse onderzoekers.
Een acteerprestatie die zó geloofwaardig is dat je het zelf gaat geloven. Dat is de definitie van deep acting. Het blijkt volgens Amerikaanse onderzoekers een ideale tactiek voor op de werkvloer. Waarom? Omdat werknemers die zich positief opstellen naar het werk en de collega’s, zich ook positief gaan voelen—ook al denken ze er in eerste instantie helemaal niet zo over.
De onderzoekers bestuurden de interacties van 2500 werknemers met hun collega’s en hoe hun instelling het onderlinge contact beïnvloedde. De conclusie: acteren dat je het werk helemaal niet zo erg vindt, helpt je makkelijker de dagelijkse obstakels te overwinnen.
Positief
Met acteren bedoelen de onderzoekers wel iets heel anders dan doen alsof. Geforceerd onoprecht gedrag wordt namelijk door collega’s opgemerkt en veroordeeld. Bovendien kan de hele dag ‘faken’ zorgen voor meer stress en minder betrokkenheid bij het werk.
Bij acteren zijn de beweegredenen voor wat je doet en zegt transparant en gericht op de ander. “Deep actors proberen vaak te reguleren om positiever over te komen,” legt hoofdonderzoeker Allison Gabriel van de Universiteit van Arizona uit. “Ze willen beleefd en vriendelijk zijn tegen collega’s en hun gevoelens respecteren. Werknemers die zich zo opstellen, krijgen meer hulp van collega’s en boeken meer vooruitgang in het behalen van hun werkdoelen.”
Praktijk
Hoe word je op werk een filmster in het deep acting? Volgens Gabriel is het simpel: oefening baart kunst. Voel je op het werk irritatie opkomen, ga dan eens in de schoenen van de ander staan. “Het kan helpen om de positieve kanten van werkinteracties in te zien, op te sommen en na ta gaan waarom en hoe je anderen kan helpen door hen positief te benaderen.”