Bedrijven kapen mbo-leerlingen weg, scholen slaan alarm
dinsdag 18 februari 2020
Leerlingen van mbo-scholen zijn in trek. Ze zijn zelfs zó gewild dat werkgevers hen nog vóór het behalen van hun diploma proberen aan te lokken—tot grote bezorgdheid van de scholen.
Het aantal vacatures gericht op mbo’ers is binnen een paar jaar gestegen van 36 procent naar 52 procent, blijkt uit onderzoek van vacature-analist Jobdigger. Met name de vraag naar IT’ers (van 7 naar 14 procent) en mensen in de gezondheidszorg (van 40 naar 51 procent) is drastisch toegenomen.
De groeiende vraag naar mbo’ers heeft volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. “Werkgevers kunnen niet op universitair of hbo-geschoolde mensen wachten. Bovendien zit het mbo qua aanzien in de lift en zien bedrijven dat mbo’ers prima functioneren.”
Diploma
Bedrijven staan dan ook steeds vaker aan de schoolpoorten te rammelen om studenten te lokken. Dat doen ze voornamelijk met mooie salarissen en dure lease-auto’s. Het gevolg is dat meer en meer studenten de studie zonder diploma verlaten.
De scholen zijn bezorgd dat hun studenten zonder diploma straks als het economisch minder gaat als eerste weer op straat staan. De MBO Raad probeert dat te voorkomen. Zij maakt met bedrijven afspraken om alle studenten eerst het diploma te laten behalen. “Het halen van een beroepsdiploma blijft hartstikke belangrijk,” zegt waarnemend voorzitter Frank van Hout. “Zonder diploma is het veel lastiger om ander werk te vinden of verder te leren.”
Geld
De optie om verder te leren wordt echter minder vaak genomen. Studenten kiezen ook na hun studie veel sneller voor een baan en een salaris dan voor een vervolgopleiding. Wilthagen ziet die keuze als een enorm compliment voor het mbo. “Lange tijd dachten mensen: ik hoef niet naar het mbo om snel te kunnen verdienen. Nu is het mbo hot.”