Collega's maken je gelukkiger
maandag 17 februari 2020
Liever een goede collega dan een verre vriend, blijkt uit onderzoek van het Happiness research institute. Een goede relatie met je collega’s zorgt voor meer werktevredenheid, meer geluk en minder stress.
Als je aan mensen vraagt wat zij het leukst vinden aan hun werk, is het antwoord ‘mijn collega’s’ het meest voorkomend. Dit is niet vreemd als je bedenkt dat veel mensen meer tijd doorbrengen met collega’s dan met familie. Collega’s zien we gemiddeld zo’n 20 uur per week, familie slechts 6 keer in de maand. Leuke collega’s zijn dan ook uiterst belangrijk voor je sociale leven.
Werktevredenheid
Er zijn zeven factoren die werktevredenheid onder werknemers beïnvloeden. Collegiaal contact is daar één van. Goede collegiale relaties worden gekenmerkt door vertrouwen en waardevolle professionele interacties. Collega´s met een goede band communiceren dan ook beter met elkaar. Ze zoeken elkaar sneller op wanneer ze iets niet begrijpen en durven elkaar aan te spreken op zaken die zij als vervelend ervaren, zoals werkonderbrekingen. Dit verhoogt de werktevredenheid.
Ook dragen collega’s bij aan het gevoel dat je iets gepresteerd hebt. Zij weten als geen ander hoelang je met een bepaalde taak bezig bent geweest en hebben alle moeilijkheden meegekregen. Hierdoor zijn zij de eersten die je een schouderklopje geven en je blijdschap delen.
Minder stress
In de huidige maatschappij is stress een ware epidemie geworden. Half Nederland heeft lichamelijke klachten door stress. Dit hangt samen met het feit dat we het moeilijk vinden om over stress te praten. Met name mannen missen vaak een taal waarmee ze kunnen praten over mentale problemen. Collega’s inlichten over de stress die je ervaart vermindert spanning. Er valt als het ware een last van je schouders. Doordat zij vaak dezelfde stresspunten ervaren, kun je elkaar helpen om hier beter mee om te gaan.
Geluk
Ook het algemene geluksniveau gaat erop vooruit. Sociale relaties beïnvloeden namelijk hoe gelukkig je bent. Vooral het delen van persoonlijke kwesties is erg belangrijk voor mensen. De kwaliteit van de vriendschap is daarom van groter belang dan de kwantiteit. Maar hoe ouder we worden, des te minder tijd we hebben voor vrienden vanwege verplichtingen als werk en familie. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Collegiaal contact zorgt ervoor dat we ondanks tijdgebrek toch kunnen werken aan onze sociale contacten. Hierdoor zijn we gelukkiger.
Toekomst
Volgens futurist Louise Fredbo-Nielsen wordt het in de toekomst nog belangrijker om bindende werkgemeenschappen te vormen. Steeds meer bedrijven schakelen over naar ‘teamhunting’, waarbij ze op zoek gaan naar een team van bekwame kandidaten die elkaar aanvullen. De gecombineerde vaardigheden van het team liggen zo hoger dan de individuele vaardigheden, en dit komt veel organisaties ten goede. Goede collega’s zijn dus niet alleen goed voor elkaar, maar ook voor het bedrijf.