Eerste werkgever blijkt vaak een deceptie
dinsdag 11 februari 2020
Startende werknemers zijn ongelukkig. Bijna tweederde van hen verlaat binnen twee jaar zijn of haar eerste baan uit onvrede over de bedrijfscultuur en de doorgroeimogelijkheden, blijkt uit onderzoek van online carrièrenetwerk Magnet.me.
Zo’n 61 procent van de hogeropgeleiden verandert al binnen twee jaar van eerste werkgever. De overgrote meerderheid kiest zelf voor het vertrek (81 procent). Van die 61 procent vertrekt iets meer dan de helft (35 procent) al binnen een jaar, terwijl 12 procent zelfs al binnen zes maanden de deur achter zich dichttrekt.
“De cijfers liegen er niet om,” zegt Vincent Karremans, co-founder van Magnet.me. “De zogeheten baanmobiliteit is fors—veel forser dan werkgevers wenselijk vinden. Zij willen young professionals gemiddeld drie jaar vasthouden. Er is dus een behoorlijke mismatch in de markt.”
Vrouw
Ontevredenheid over de doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur is voor veel startende werknemers de reden om hun eerste werkgever te verlaten. Dit geldt voor vrouwen veel vaker dan voor mannen: 65 procent van de vrouwen is ontevreden over de eerste baan, tegenover “slechts” 35 procent van de mannen.
Karremans trekt aan de bel. “Vrouwen ervaren veel vaker beperkte doorgroeimogelijkheden dan mannen. Daar moeten werkgevers mee aan de slag. Het is 2020.”
MKB
Waar onvrede heerst, liggen kansen. Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, ziet volop mogelijkheden voor het MKB. “Veel hoogopgeleide young professionals kiezen in eerste instantie voor grote werkgevers, omdat ze verwachten daar meer en sneller te kunnen leren. Dat valt vervolgens vies tegen. In kleinere organisaties in het MKB is die mogelijkheid van een bredere ontwikkeling en betrokkenheid bij het totale bedrijfsproces er des te meer.”