Je baas of collega’s toevoegen op Facebook: wel of niet doen?
maandag 10 februari 2020
In het tijdperk van sociale media worden de grenzen tussen werk en privéleven steeds vager. Waar Facebook eerst nog voornamelijk werd gebruikt door studenten, moet men de virtuele ruimte nu delen met mensen met wie je normaal gesproken geen persoonlijke informatie zou delen. Dit kan leiden tot moeilijke dilemma’s. Voeg je die ene collega nou wel of niet toe op Facebook? En dat vriendschapsverzoek van je baas, moet je dat accepteren of juist negeren?
Ieder van ons is een acteur, stelt de self-presentation theorie. Dagelijks voeren we verschillende optredens uit zodat anderen een bepaald beeld van ons krijgen. Bij de ouders van je partner speel je de ideale schoonzoon of -dochter, bij je vrienden ben je het feestbeest en op de werkvloer ben je de serieuze, harde werker. Als acteurs hebben we de mogelijkheid om ons podium, ons kostuum en onze attributen continu aan te passen aan de situatie.
Ons belangrijkste doel is om de samenhang tussen de ene situatie en de andere te handhaven. Dit is de reden waarom je je collega’s soms liever niet uitnodigt voor een verjaardag waar ook vrienden uit je studententijd zijn, of waarom je je ouders liever niet voorstelt aan je baas. Alleen een kleine, zorgvuldig geselecteerde groep krijgt toegang tot onze ‘backstage’ persoonlijkheid, de persoon die we zijn als we niemand spelen.
Op Facebook lopen al deze verschillende versies van jezelf door elkaar. Familie, vrienden, collega’s en kennissen worden allemaal in dezelfde poel gegooid. Daarom weten veel mensen niet wat ze moeten doen met een vriendschapsverzoek van een collega, of erger, van hun baas. Hieronder staan enkele tips om hiermee om te gaan.
Je collega's
Het wel of niet toevoegen van collega´s op Facebook is voor sommigen een ware breinbreker. Zien ze het als inbreuk op hun privacy? Mag je selectief zijn in welke collega´s je toevoegt?
Allereerst is het verstandig om te kijken of de organisatie waar je werkt een social-mediabeleid heeft. Zo ja, dan kun je hier opzoeken wat volgens het bedrijf gepast is en wat niet. Zo nee, dan kun je het best op je gevoel afgaan. Werknemers van een bedrijf met een sterke hiërarchie voelen er vaak minder voor om een collega toe te voegen dan werknemers van een wat moderner bedrijf.
Selectief zijn kan alleen wanneer je zelf een verzoek stuurt aan collega’s. Heb je al collega’s toegevoegd aan je vriendenlijst, dan is het niet verstandig om een verzoek van een andere collega te weigeren.
Daarnaast is het handig om je privacy instellingen voor collega’s aan te passen. Op deze manier kan die ene foto van dat avondje stappen je reputatie op de werkvloer niet verpesten.
Je baas
Lang niet alle werknemers voelen zich op hun gemak wanneer ze een vriendschapsverzoek krijgen van hun baas. De meeste mensen zijn het erover eens dat het aanvaardbaar is als een baas een verzoek van een werknemer accepteert, maar dat het niet gepast is wanneer een baas een dergelijk verzoek naar een werknemer stuurt. Managers wordt daarom aangeraden om geen verzoeken te sturen naar hun werknemers. Als het management gelooft dat sociale media nodig zijn om de communicatie en samenwerking binnen de organisatie te verbeteren, kunnen zij beter gebruik maken van een professioneel platform als LinkedIn. Ook kun je zelf beter geen vriendschapsverzoek naar je baas sturen. In dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Krijg je als werknemer een vriendschapsverzoek van je baas? Geen paniek, je kunt er prima voor kiezen om dit verzoek te negeren. Houd er wel rekening mee dat je je baas hier niet op aanspreekt, of hem ongevraagd uitlegt waarom je niet op zijn verzoek ingaat. Voor veel mensen is het toevoegen van anderen op sociale media iets casuals en inconsequents. Je baas hierop aanspreken kan vreemd en beladen overkomen.
Kies je ervoor om het verzoek van je baas toch te accepteren? Let dan opnieuw op de privacy instellingen. Jij beslist welke informatie bij wie terechtkomt.