Lerende flexkrachten zijn de beste flexkrachten
vrijdag 14 februari 2020
Ben je een flexwerker die tijdens het werk nieuwe dingen leert, dan heb je meer kans je baan te behouden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek aan de hand van nieuwe cijfers.
De kans dat flexwerkers hun baan behouden bedraagt over het algemeen zo'n 30 procent. Bij flexwerkers met veel leermogelijkheden ligt dit percentage met 42 procent een stuk hoger. Ook wordt deze groep volgens het CBS minder vaak werkloos.
Baanzekerheid
Het CBS bestuurde werknemers tussen de 25 en 60 jaar die in de periode tussen 2011 en 2014 een flexibele arbeidsrelatie hadden. Daarbij maakt het een onderscheid tussen werknemers met een contract voor bepaalde tijd, werknemers met uitzicht op een vaste aanstelling, werknemers die géén uitzicht hebben op een bepaalde aanstelling, uitzendkrachten en oproepkrachten.
De verschillen in baanzekerheid tussen deze flexwerkers zijn groot. Tijdelijke werknemers met uitzicht op een vaste aanstelling hebben de beste papieren, terwijl uitzendkrachten de minste baanzekerheid hebben: nog geen 8 procent blijft gedurende de volledige 39 maanden bij dezelfde werkgever. Zowel uitzendkrachten als oproepkrachten stromen volgens het onderzoek relatief vaak uit naar een situatie zonder werk.
Borstlap
Het CBS publiceert de cijfers in de nasleep van het rapport van de commissie-Borstlap. Hierin adviseerde een groep van experts dat meer mensen een vast contract moeten krijgen en dat de wildgroei aan flexibele arbeidsvormen moet worden stopgezet.