Maaltijdbezorgers onder vuur wegens kinderarbeid
vrijdag 21 februari 2020
Kinderarbeid. Daar doen we in Nederland sinds het Kinderwetje van Van Houten uit 1874 niet meer aan. Of toch wel? “Ik gun iedereen zijn of haar bijbaantje, maar wel op een verantwoorde manier.”
Het is voor de Inspectie SZW van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een doorn in het oog: het groeiende aantal maaltijdbezorgers tot 16 jaar. Het beroep brengt voor de tieners behoorlijk wat gevaren met zich mee: onveilige verkeersomstandigheden, maar ook tijdsdruk en misbruik bij het uitvoeren van geldhandelingen. Volgens de Inspectie weten de werkgevers vaak helemaal niet wat de regels zijn.
Overtreding
De Inspectie constateerde bij het controleren van maaltijdbezorgende bedrijven 24 overtredingen voor het te lang werken of niet werken op toegestane uren. In acht van deze gevallen betrof het zelfs een overtreding van het verbod op kinderarbeid. In liefst vijf gevallen is het bezorgwerk direct stilgelegd.
Het aantal overtredingen in de horecasector ligt zo hoog dat de Inspectie heeft aangekondigd ook dit jaar met de controles verder te gaan. Daarnaast kondigen ze nieuwe onderzoeken aan bij bedrijven die eerder in overtreding waren.
Verscherpen
De Inspectie eist een wijziging van de wet rondom kinderarbeid. Het bezorgen van maaltijden mag volgens haar niet langer onder lichte arbeid vallen. Op deze manier wordt het bijbaantje voor kinderen van 13, 14 en 15 jaar verboden. Kinderen tot 16 jaar mogen wel een bijbaantje hebben, maar onder strikte regels. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet meer na 19.00 uur werkzaam zijn.
Staatssecretaris Tamara van Ark heeft de Tweede Kamer inmiddels laten weten de regelgeving rond kinderarbeid te willen verscherpen. Er mag volgens haar geen onduidelijkheid meer bestaan over wat wel en wat niet mag. “Ik gun iedereen zijn of haar bijbaantje, maar uiteraard wel op een verantwoorde manier.”