Meerderheid werknemers wil minder vergaderen
vrijdag 28 februari 2020
Ruim de helft van de werkende Nederlanders vindt dat er in zijn of haar organisatie te veel wordt vergaderd. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard, uitgevoerd in opdracht van Inhuren.com.
Iedere organisatie houdt zo nu en dan een vergadering. De een wat vaker dan de ander. Toch staat niet iedereen er op te wachten. Sterker nog, voor veel werknemers mag al dat vergaderen wel een toontje lager.
De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan tastbare resultaten. Ruim driekwart van de 1.157 ondervraagde werknemers in loondienst zegt wel eens deel uit te maken van een nutteloos overleg. Twee op de drie respondenten vindt bovendien dat er te veel mensen deelnemen aan de vergaderingen binnen zijn of haar organisatie, terwijl 71 procent aangeeft dat het overleg vaak te langdradig is.
Diezelfde ondervraagden geven merendeels aan dat belangrijke beslissingen juist buiten vergaderingen om worden genomen. Dat maakt de vergaderingen voor deze werknemers extra frustrerend, zegt Wouter Meens van Inhuren.com. Toch vindt hij het afschaffen van al dat overleg geen goed idee. “De realiteit is dat je waarschijnlijk alleen maar beter wordt in vergaderen door juist meer te gaan vergaderen.”
Vergaderlimiet
De overvloed aan overleg heeft bovendien invloed op de prestaties van de deelnemers. Liefst 60 procent van de ondervraagden zegt dat het ervoor zorgt dat hij of zij de rest van de dag minder productief is. Mannen zeggen hier vaker last van te hebben dan vrouwen: 64 procent tegenover 54 procent.
Mannen lijken sowieso een grotere afkeer tegen vergaderen te hebben ten opzichte van hun vrouwelijke collega’s. Iets meer dan de helft van de mannen (51 procent) vindt dat er te veel vergaderingen plaatsvinden. Hetzelfde percentage pleit daarom voor een vergaderlimiet. Onder vrouwen bedragen deze percentages respectievelijk 45 en 44 procent.