Nederland heeft relatief weinig internationale kenniswerkers
zaterdag 15 februari 2020
Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen relatief minder internationale kenniswerkers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Internationale kenniswerkers zijn hoogopgeleide werknemers die voor een langere periode wonen en werken in een ander land dan waar ze zijn geboren. Daarvan is het aantal in Nederland sinds de periode 2003/2005 fors toegenomen. Toen waren er nog 221.000 internationale kenniswerkers in ons land, maar sinds 2016 en 2018 is dat aantal gegroeid naar 383.000—iets meer dan vier procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking.
De meerderheid van de internationale kenniswerkers is in ons land actief in de dienstensector. Ruim twee op drie werkt op een hoog beroepsniveau als bijvoorbeeld manager of technicus.
Europa
Het aantal internationale kenniswerkers is in Nederland dus toegenomen, maar het percentage blijft desondanks vrij bescheiden in vergelijking met andere Europese landen. Zo bestaat vijf procent van de Duitse beroepsbevolking uit internationale kenniswerkers, een verschil van één procent. In het Verenigd Koninkrijk bedraagt dit percentage zelfs negen procent. De absolute koploper is Luxemburg. Hier bestaat ruim een kwart van de beroepsbevolking uit internationale kenniswerkers.