Opeens de baas over je bevriende collega’s: dit zijn de gevolgen
dinsdag 4 februari 2020
Samen lunchen, roddelen of genieten van een borrel na het werk—het hebben van vrienden op de werkvloer heeft veel voordelen. Toch komt aan dit alles abrupt een eind zodra een van jullie de nieuwe baas wordt. “Je hoort er niet meer bij.”
Iedere band met bevriende collega's, hoe sterk dan ook, loopt een flinke deuk op zodra een van jullie wordt gepromoveerd tot de nieuwe baas. Volgens hoogleraar leiderschap Jan de Vuijst is er op dat moment geen weg terug. “Hoe graag jij of je collega’s ook wil dat alles hetzelfde blijft, dat is het niet. En dat gaat ook niet meer gebeuren.”
Een promotie zorgt niet alleen voor een statusverschil, maar ook voor onzekerheid en sociale pijn. “Mensen zoeken bij verandering naar iets of iemand om dat te verklaren,” legt De Vuijst uit. “Om daar de ‘schuld’ aan te geven. Bazen zijn daar geschikt voor. Wordt er over jou of over je vriend als nieuwe baas gesproken, dan hoor jij of hoort hij er niet meer bij.”
Leiderschap
De Vuijst benadrukt dat het contact met je bevriende collega’s minder hartig wordt. Dat is volgens hem een natuurlijk proces. Je kan dus maar beter benadrukken dat de situatie is veranderd en dat er iemand nu de baas is. “Gebruik daarvoor miniritueeltjes. Ga bij vergaderingen bijvoorbeeld op een andere stoel zitten dan eerst. Laat je neus zien op de werkvloer, maar laat je bevriende oud-collega’s niet toe in de bestuurskamer. Die hebben daar niks te zoeken.”