Personeelstekort tijdens carnaval: een hoop gepuzzel
maandag 24 februari 2020
Rood, geel en groen. Dat zijn de kleuren van Vasteloavend. Toch zien horeca-ondernemers vooral het geel en groen voor de ogen. Het personeelstekort in de horeca is namelijk zo groot dat zij niet alleen een feestelijk pak, maar alles uit de kast moeten halen om iedereen van een pilsje te voorzien. “Het is elk jaar een hoop gepuzzel.”
Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde onlangs dat het personeelstekort in de horeca is gestegen tot een recordhoogte van 35 procent. Zo’n 23.000 vacatures staan er momenteel in de sector open. Door heel het land hebben ondernemers moeite om hun zaak draaiende te houden. Die druk neemt met Carnaval verder toe. Want hoe krijg je genoeg mensen achter de bar die ervoor zorgen dat het bier (en dus de omzet) rijkelijk kan vloeien?
Generatie
Een aantal horeca-zaken doet tijdens de carnavalsdagen een beroep op oud-medewerkers. “Zij vinden het gezellig en ik ben er blij mee,” zegt een kroegeigenaar tegenover het Algemeen Dagblad. “Het is ieder jaar een hele klus, maar gelukkig lukt het me iedere keer weer om het carnavalsrooster rond te krijgen.”
“Ik merk dat het ieder jaar lastiger wordt,” vertelt een andere horeca-ondernemer. “Ook al betaal ik helemaal niet slecht. Tien jaar geleden stonden ze echt te springen om met carnaval te werken, maar nu is dat minder vanzelfsprekend. Misschien is het ook gewoon een andere generatie met een andere mentaliteit.”
Toekomst
Horeca-ondernemers zien ook de periode na carnaval somber in. Slechts 16 procent van hen denkt dit jaar een hogere omzet te behalen dan in 2019, terwijl 7 procent een verdere afname in personeel voorziet.