Zo voorkom je griep op de werkvloer
dinsdag 25 februari 2020
Hij is er weer: de nationale griepgolf. De meest genoemde reden voor ziekteverzuim onder werknemers. Hoe voorkom je dat er op de werkvloer een griepepidemie uitbreekt?
De griep heerste al een tijdje in Nederland, maar sinds woensdag 12 februari is er officieel sprake van een epidemie. Hiervoor moeten er twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen bij de huisarts komen. In minstens 10 procent van de gevallen moet er sprake zijn van het influenzavirus.
Dat is momenteel het geval. Sterker nog, volgens cijfers van Gezondheidsinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bezochten in de eerste week van februari zo’n 68 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten de huisarts. Bij liefst 40 procent werd het influenzavirus geconstateerd.
Besmettelijk
Voorkomen is beter genezen—niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Zij moeten immers in geval van ziekte doorbetalen. Toch is het voorkomen van een griepuitbraak op de werkvloer geen gemakkelijke opgave. “Absoluut voorkomen is lastig,” zegt viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC tegenover Nu.nl. “Je kunt kerngezond zijn, maar dan nog ben je niet immuun. Je bent er dan hooguit sneller weer van af.”
Griepvirussen zijn bovendien veel besmettelijker dan een simpele verkoudheid. “Ze zijn ook overdraagbaar via de lucht,” legt Fouchier uit. “Als een zieke werknemer hoest of praat, kan het virus je nog steeds bereiken als je een paar meter van hem of haar verwijderd bent.”
Preventie
Een waterdichte preventiemethode bestaat niet. Toch kan je de kans op een griepje verkleinen door op goede hygiëne te letten en van iemand meer afstand te nemen als hij of zij ziek is. Een griepprik kan ook uitkomst bieden, al biedt ook die volgens Fouchier geen garantie. “Voor ouderen is de prik in de helft van de gevallen effectief. Voor gezonde volwassenen is dat in het 70 tot 80 procent van de gevallen het geval.”