Beveiligd thuiswerken: dit moet jouw baas doen
dinsdag 10 maart 2020
Lege parkeerplaatsen, lege bureaus en lege vergaderruimtes. Het coronavirus dwingt steeds meer bedrijven om hun werknemers te laten thuiswerken. Toch moet er ook op afstand effectief worden gewerkt en vergaderd. Hoe doe je dat?
Een groeiend aantal bedrijven, groot en klein, roept haar werknemers op voortaan vanuit huis te werken. Het zorgt onder andere voor lege bureaus bij het hoofdkantoor van Twitter en volledig verlaten parkeerplaatsen bij het kantoor van DSM. Ook aan het thuisfront brengt de maatregel veranderingen teweeg.
Internet
“Mensen die thuiswerken moeten beseffen dat het echt anders is dan op de werkplek,” zegt Arend Karssies van netwerkfabrikant Netgear. Hij waarschuwt voor een overbelasting van het thuisinternet. “Werknemers bellen en vergaderen bijvoorbeeld meer via het internet. Dan is het heel vervelend als het gesprek hapert. Zeker videoconferenties vergen veel van het bestaande thuisnetwerk.”
Werkgevers doen er volgens Karssies goed aan om eerst de verbinding te testen voordat er daadwerkelijk sprake is van calamiteiten. Een werkgever moet immers van tevoren weten of werknemers vanuit huis het werk kunnen blijven doen. “Werkt het niet, regel dan een betere internetverbinding voor medewerkers, een goed thuiswerksysteem en een VPN-verbinding die het netwerkverkeer versleutelt.”
Beveiliging
Thuiswerken vormt een uitdaging bij het bewaren van overzicht. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor het personeel. Hoe weet je immers of jouw collega een bepaalde taak heeft afgerond of dat hij er nog aan moet beginnen? Hoe ga je als werknemer überhaupt met bedrijfsdata en persoonsgegevens om als je langere tijd moet thuiswerken?
Karssies raadt bedrijven dan ook aan om in een protocol duidelijk aan te geven wat het personeel kan verwachten. “En voorkom dat medewerkers data hebben staan op hun laptop of usb-sticks. Zorg voor een beveiligde online omgeving waar iedereen bij kan en waar alle data beschikbaar is.”