Cruciale beroepsgroepen blijken emotioneel het zwaarst
dinsdag 31 maart 2020
Verpleegkundigen, leraren, politiemedewerkers – stuk voor stuk sleuren zij ons door deze crisis heen. Het is aan hen om de samenleving draaiende te houden tijdens deze epidemie. Maar laat nou juist deze beroepen emotioneel het zwaarst zijn.
De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland bekeken door de ogen van werknemers. In 2018 werd de NEA gehouden onder bijna 63 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar die in Nederland werkten. Zij kregen vragen over arbeidsomstandigheden, -ongevallen, -verhoudingen, -voorwaarden, en werkinhoud. Ook wordt gevraagd in hoeverre ze emotioneel betrokken raken bij hun werk, en hoe vaak ze het werk als emotioneel veeleisend ervaren.
Emotioneel veeleisend
Opvallend is dat de top 10 beroepsgroepen waarvan het werk emotioneel het meest veeleisend is allemaal thuishoren in het lijstje ´cruciale beroepsgroepen´. Dit zijn onder andere werknemers in zorg- en welzijnsberoepen, zoals psychogen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen, en medewerkers van politie en brandweer. Van de gespecialiseerde verpleegkundigen rapporteerde ruim 43 procent dat ze hun werk vaak emotioneel veeleisend vinden, van politie- en brandweer medewerkers was dit ruim 37 procent.
Het is belangrijk dat men zich realiseert dat emotioneel veeleisend werk een grote rol speelt bij gezondheidsklachten en verzuim. Uit eerder onderzoek bleek al dat het verzuim het grootst is bij beroepsgroepen in de gezondheids- en welzijnszorg.
Emotioneel betrokken
Ook bij de mate van emotionele betrokkenheid scoren de cruciale beroepsgroepen hoog. Uit de cijfers blijkt dat leerkrachten in het basisonderwijs zich het meest emotioneel betrokken voelen. Zij staan de hele onderzochte periode (2014-2018) al aan de top als het gaat om emotionele betrokkenheid. Leerkrachten tot 35 jaar raken vaker betrokken dan hun oudere collega´s en vrouwen hebben dit ook iets eerder dan mannen.
Dat beeld zal door de corona crisis niet veranderen, denkt Tanja Traag van het CBS: '"Van leerkrachten hoor je nu hoe ze thuiszittende kinderen bezighouden met een dagplanning en via Skype of de telefoon een vinger aan de pols houden hoe het met ze gaat. Dat is wel een belangrijk signaal van een hoge mate van betrokkenheid als we het ze nu weer zouden vragen."