De invloed van alcohol op je werkprestaties
donderdag 12 maart 2020
Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Drink je meer alcohol dan de norm, dan heeft dat nadelige effecten op aspecten uit dagelijks leven. Dit is ook te zien op de werkvloer. Jaarlijks laten we zo'n 1,7 miljard euro liggen omdat we werken met een glaasje op.
41 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder voldoet aan deze alcoholrichtlijn. 59 procent voldoet hier niet aan en 21 procent van de beroepsbevolking drinkt overmatig veel alcohol. Excessief drinkende vrouwen drinken meer dan 35 glazen alcohol per week en excessief drinkende mannen drinken meer dan 50 glazen per week.
De nadelige effecten van alcohol beginnen al bij één glas alcohol per dag en nemen toe naarmate het aantal glazen per dag toeneemt. Ook kun je wanneer je ´s avonds drinkt in de ochtend nog steeds onder invloed zijn – en zo op je werk verschijnen. Dit heeft gevolgen voor de werkveiligheid, de productiviteit en het ziekteverzuim.
Werkveiligheid
Als je onder invloed van alcohol bent, verkeer je in een soort roes. De coördinatie van beweging vermindert, waardoor vertraagde reacties, verlies van evenwicht en verminderd spraakvermogen optreden. Deze bovenstaande gevolgen van alcohol leiden jaarlijks wereldwijd tot een groot aantal ongevallen op het werk, vaak met dodelijke gevolgen. Het rijden van een motorvoertuig is de meest voorkomende activiteit die door werknemers wordt ondernomen onder invloed van alcohol, zo blijkt uit onderzoek. De mogelijke gevolgen hiervan spreken voor zich. Maar ook het onder invloed bedienen van bepaalde apparatuur kan de werkveiligheid in gevaar brengen.
Productiviteit
Ook onze productiviteit wordt beïnvloed door alcohol. Jaarlijks laten we zo'n 1,7 miljard euro liggen omdat we werken met een glaasje op. En dit komt niet alleen door alcoholisten: twee derde van dit bedrag is te wijten aan gemiddelde drinkers.
De reden hiervoor is dat je aandacht verslapt door alcohol. Alcohol remt namelijk de celdeling in de hersenen, waardoor het opslaan van informatie moeilijker wordt. Ook ben je vaak moe na een avondje drinken. Hierdoor werken mensen trager dan normaal en gaat de productiviteit omlaag.
Ziekteverzuim
Als laatste leidt alcoholgebruik tot meer ziekteverzuim, zo blijkt uit onderzoek. 3,7 procent van alle werknemers uit het onderzoek had zich in drie maanden tijd minstens één keer ziekgemeld vanwege alcoholgebruik. In de meeste gevallen duurde dit verzuim 1 dag.
Bepaalde groepen zijn vatbaarder voor verzuim door alcoholgebruik dan andere groepen, aldus de onderzoekers. Mannen en jongeren hadden zich significant vaker ziekgemeld vanwege alcoholgebruik dan vrouwen en oudere werknemers.
Ook de functie die iemand in een bedrijf had bleek van invloed te zijn. Ongeschoolde arbeiders vormden de grootste risicogroep, terwijl professionals zich het minst ziekmelden wegens alcoholgebruik.