Een nachtdienst én genoeg slaap: zo krijg je het
zaterdag 7 maart 2020
Werken op onregelmatige tijdstippen is ongezond, maar in sommige vakgebieden ook onvermijdelijk. Hoe zorg je er voor dat bij een nachtdienst toch een gezond slaapritme opbouwt?
Bijna 1,3 miljoen Nederlanders werken soms of regelmatig ’s nachts. Dat is niet zonder gevaren. Nachtwerk veroorzaakt op de korte termijn meerdere gezondheidsproblemen, terwijl er ook sterk bewijs is voor het bestaan van gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Zo veroorzaakt nachtwerk niet alleen het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten, maar volgens sommige onderzoeken ook het risico op borstkanker.
Consequentie
Onregelmatigheid zal ook altijd ongezond blijven, stelt slaapexpert Floris Wouterson. Toch zijn er volgens hem een paar trucjes die je kan toepassen om het slapen makkelijker te maken. Het opstaan op een vast tijdstip is daarbij essentieel. “Blijf op een vrije dag of in het weekend niet te lang in bed liggen. Als je in het weekend besluit om wéér op een compleet andere tijd op te staan, ontregel je voortdurend je biologische klok.”
Zonnebril
Licht is volgens de expert een andere belangrijke factor in het verkrijgen van een goed slaapritme. Wouterson adviseert om tijdens een avond- of nachtdienst een uv-lamp aan te zetten om zo toch een beetje daglicht te zien. “Als het al licht is als je van je werk naar huis rijdt, kan je bijvoorbeeld ook een zonnebril opzetten om het licht voor je ogen te dimmen. En ben je eenmaal thuis, ga dan in een volledig donkere kamer liggen.”
Powernap
Kom je niet aan genoeg slaapuren, neem dan regelmatig door de dag een kort dutje. “Een powernap geeft je hersenen niet evenveel rust als langdurige slaap, maar toch kun je zo je lichaam effectief ontlasten.” Bieden ook de powernapjes geen oplossing, kaart de vermoeidheid dan aan bij je leidingevende. “Zo kan er direct worden gekeken naar een effectieve oplossing.”